За финал: С процедурни хватки ГЕРБ, ДПС и Възраждане блокираха работата на НС

Ружа Райчева 28 юли 2022 в 14:16 6938 0

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

С процедурни хватки депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" успяха да блокират законодателната работа на парламента в един от последните му работни дни.

След приемането на промени в Кодекса на труда, с които бащите получават 2-месечен отпуск за отглеждане на дете, Искрен Митев (ПП) поиска разместване на програмата и удължаване на работното време на депутатите днес.

Идеята на Митев беше народните представители да приемат две ратификации - на меморандума за разбирателство относно подкрепа за проекти на ЕС между правителството и Европейската инвестиционна банка, както и споразумението за партньорство и подкрепа между правителството и Международната банка за възстановяване и развитие.

После депутатите трябваше да разгледат на първо четене и промени в Търговския закон, след което и Законопроекта за противодействия на корупцията за промени в КПКОНПИ. И двата законопроекта са внесени от "Продължаваме промяната".

Депутатите приеха предложението за разместването в дневния ред, но лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска прегласуване на удължаването на работно време, като преди това да се направи поименна проверка. 

Опитът на Карадайъ да провали кворума на заседанието се увенча с успех, след като се установи, че в залата са се регистрирали само 109 депутати при нужни 121. По тази причина зам.-председателят на НС Атанас Атанасов обяви 10-минутна почивка.

След паузата зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов направи опит за събиране на достатъчно голям кворум, така че заседанието да започне. 

Поради втория провал на кворум - в залата този път се регистрираха 113 народни представители - Мирослав Иванов обяви, че заседанието ще продължи само с разисквания по законопроектите до 14:20 часа заради обявените почивки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови