Втори опит за избор на шеф на ЦИК

OFFNews 23 септември 2020 в 17:04 2329 0

Депутатите одобриха процедурните правила за номиниране и изслушване на кандидати за председател на ЦИК. Процедурата започна наново, след като миналата седмица изтече срокът за номинации, без някоя от парламентарните групи да е предложила кандидат за председател на комисията.

Неправителствените организации ще могат да направят писмено своите предложения в шестдневен срок, а парламентарните групи имат седем дни.

Новоизбраният председателят на ЦИК трябва да декларира несъвместимост по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Твърде вероятно е Централната избирателна комисия да остане без председател за парламентарните избори, без значение дали те ще бъдат предсрочни или редовните през март, а ръководството да бъде изпълнявано от заместник-председателите.

До тази ситуация се стигна, след като на 27 август председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини. В протокола от заседанието се вижда, че тя обяснява "личните причини", които се коренят в законовия хаос и неяснота, какви точно трябва да бъдат машините, дали трябва да бъдат наети или купени и че управляващите с години не решават законодателните проблеми. Основната причина е, че управляващите решиха, че ЦИК, а не Mинистерски съвет, ще направят обществената поръчка за машините и ще отговарят за процеса за тяхното наемане или купуване. Вчера това беше записано в изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови