Всички, дори ГЕРБ, гласуваха за ревизия на управлението на Борисов

Мая Младенова 16 април 2021 в 14:42 8634 0

Снимка Сергей Антонов

С пълно единодушие и 214 гласа "за" парламентарните сили гласуваха за създаването на комисия за проверка на управлението на Бойко Борисов в последните 10 години.

Точката по предложение на Мая Манолова бе подкрепена от всички парламентарни групи, вкл. ГЕРБ-СДС, без нито един глас против или въздържали се.

Преди гласуването групите декларираха, че подкрепят създаването на комисия, но предложиха свои варианти за корекции и допълнения. Така например, по идея на Йордан Цонев от ДПС, комисията няма да е за „ревизия“, а за „проверка“ на управлението на Бойко Борисов. Парламентът не е одитен орган, за да прави ревизии, аргументира се Цонев.

Цонев предложи, а залата подкрепи, комисията да не проверява пенсионните дружества, тъй като те са частни компании, някои от които с чуждестранни инвеститори. Това, според депутата от ДПС, би дало лош знак на инвеститорите, а освен това НС няма право да проверява частни дружества.

Демонстрирайки липса на страх от проверката на комисията, от ГЕРБ-СДС декларираха, че не само ще подкрепят създаването ѝ, но и предлагат тя да „рови“ за злоупотреби, не четири, а 10 години назад. ГЕРБ припомниха, че този период би обхванал и кабинетът на Пламен Орешарски, както и коалицията им с Реформаторския блок. Предложението за 10-годишния период бе прието от залата.

Отхвърлено бе и предложение на Корнелия Нинова (БСП) комисията да наложи и мораториум върху всички решения на правителството в оставка за отдаване на концесии, продажба на болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи органи и предприятия с над 50% държавно участие. Предложението на левицата бе отхвърлено със 105 гласа "за" и 107 "въздържал се". Изходът от този вот предизвика емоционална реакция на Нинова, която веднага се втурна към трибуната да обяви, че „еуфорията от голям анти-ГЕРБ фронт започва да се спихва. Новите партии не пожелаха ревизия за последните 10 години. Същите тези партии не подкрепиха предложението за мораториум".

"Защо бе, колеги?“, попита Нинова. А при одобрителните възгласи на ГЕРБ в залата, тя се обърна към тях с думите: "Вие няма за какво да се радвате, вие си отивате."

Тъй като няколко парламентарни групи предлагаха в обхвата на проверката на комисията да се добавят нови и нови дружества, в крайна сметка бе гласувано предложение на Татяна Дончева те да не бъдат изброявани поименно, а да се сложи фразата „като например“. Така впоследствие депутатите ще имат свобода за добавяне на нови обекти за проверка.

Председател на временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години ще е Мая Манолова, а заместник-председател – Георги Георгиев от „Има такъв народ“.

От ГЕРБ-СДС в състава на комисията влизат Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков. От „Има такъв народ“ членове ще са още Пламен Абровски и Иван Хиновски. БСП предложи Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев. От ДПС влизат Йордан Цонев, Адлен Шевкет и Сергей Кичиков. „Демократична България“ ще е представена от Иван Димитров, Калоян Янков и Борислав Сандов, а „Изправи се! Мутри вън!“ – от Мая Манолова, Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови