Новите партии в парламента искат нов щаб за коронавируса

OFFNews 16 април 2021 в 11:18 5408 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

От трите нови партии в парламента - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” поискаха да бъде създаден нов щаб за борба с коронавируса, след като вчера той беше разпуснат от премиера Бойко Борисов. С декларации от парламентарната трибуна срещу закриването на щаба се включиха БСП и ДПС.

Управлението изисква да имаме орган, който да управлява пандемията, каза депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев. “Правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи. Това е ключов момент. В момента имаме медицинска криза, която е от една година насам. Управлението на кризата изисква да имаме ефективни органи, които да управляват този процес. За последната една година никога не съм си позволявал да критикувам щаба, макар че не винаги съм бил съгласен. Ние сме на едно от челните места по брой заразени, загинали. Ние трябва да управляваме пандемията ефективно, независимо от това, че има много неща, които трябва да се желаят", каза д-р Симидчиев. Той добави, че трябва да има пълен отчет с всички данни. “Да има приемно-предавателно, да може да надграждаме върху това, което вече е направено. Със сигурност това ще изисква време, което време в момента нямаме. Това, което се случва с пандемията е ежедневно свързано с пандемията", допълни още д-р Симидчиев.

Ако имаме възможност да управляваме, ще има нов щаб за борба коронавируса, каза депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. "Пандемия винаги е имало и ние не сме го крили, но както знаете от действието на НОЩ в рамките на година и половина бяха повече от тях нелогични. Съгласете се с мен - коремен хирург ли трябва да е начело на нещо, свързано с вирус. Нямам против неговите професионални качества, но трябваше този щаб да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки”, добави Балабанов.

Да оставиш без възможности за анализ и за достатъчно достоверна информация по целия процес на вземане на решения, това е безотговорно, заяви и Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”. „Чухме Томислав Дончев, който обяви, че няма да внесе плана за възстановяване и устойчивост, за да накаже българския народ с това, че няма да получи милиардите от Европа сега и веднага, а те са толкова необходими и на бизнеса, и на хората; сега виждаме, че премиерът разформирова здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите. И без това имаше достатъчно загубени човешки животи заради лошото управление на кризата и най-вече заради политическите решения, които не се съобразяват с експертните”, добави Манолова.

Това е наказателна акция на премиера Бойко Борисов на принципа след мен и потоп, каза Манолова от парламентарната трибуна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови