Военният министър: Целта на Кремъл са евроизборите

OFFNews 25 май 2024 в 10:08 4178 3

Атанас Запрянов

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Атанас Запрянов

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София.

Форумът събра близо 400 парламентаристи от 32-те държави-членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

„България е фокусирана върху укрепването на националната отбрана в рамките на НАТО. В момента изпълняваме проекти за модернизация на въоръжението и техниката във всички видове въоръжени сили и във всички оперативни домейни. Увеличаваме инвестициите за придобиване на нови системи и се ангажираме да развиваме нашите възможности за поддръжка на страната домакин“, посочи министърът на отбраната. Той отбеляза, че трябва да се направи всичко възможно за укрепването на потенциала за възпиране и отбрана на НАТО в Черно море, като неразделна и ключова част от целия Източен фланг.

„Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България е от фундаментално значение за защитата на страната ни като съюзник и е реален принос към сигурността на Югоизточния фланг на Алианса. Днес водената от Италия бойна група е напълно комплектована. Очакваме надграждането на способностите й, за да достигне ниво на бригада, ако и когато е необходимо. Работим и по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България. Този щаб ще осъществява командването и управлението на съответните формирования на сухопътните войски съгласно регионалните планове на НАТО. Морският координационен център във Варна ще укрепи допълнително нашата колективна отбрана“, посочи министър Запрянов.

„В допълнение, за да укрепим нашите отбранителни способности, ние търсим варианти за разполагане на системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси на съюзници от НАТО на наша територия. Тази стъпка ще подсили посланието за готовността ни за възпиране“, допълни той.

Министър Запрянов благодари на българския парламент за положителната роля за изграждането на по-силна национална отбрана в рамките на НАТО и ЕС, за подкрепата към приоритетите на отбранителната политика особено по отношение на инвестиционните проекти, развитието на способностите на въоръжените сили и грижата за военнослужещите.

„Тъй като руската агресия към Украйна е пряко предизвикателство за нашата сигурност, ние ще продължим да подкрепяме Украйна в нейните законни действия за противодействие на руската военна инвазия и за възстановяване на териториалната й цялост в рамките на международно признатите й граници“, заяви министърът на отбраната.

Той подчерта, че подкрепата за Украйна, в рамките на нашите възможности, е наш стратегически интерес. „Сега работим върху значителен допълнителен транш военна помощ, като се фокусираме върху реалните нужди на украинските войници за отблъскване на руските агресори. Това е най-добрата инвестиция в нашата обща сигурност“, посочи министър Запрянов.

Очакванията от Срещата на върха във Вашингтон са да се потвърдят решенията за укрепване на възпирането и отбраната на Източния фланг, както и за пълното ресурсно осигуряване на отбранителните планове. „Съюзниците трябва да изпратят силно послание за трайно единство, солидарност и сила“, заяви министър Запрянов.

„Във Вашингтон трябва да обърнем достатъчно внимание на регионалната сигурност както в Черно море, така и в Западните Балкани, които са два взаимосвързани региона, подложени на целенасочени руски хибридни кампании. Ето защо противодействието на хибридните заплахи също трябва да бъде включено в дневния ред на срещата“, отбеляза той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    10935

    3

    borisboris

    25.05 2024 в 14:08

    А бенетето върти тъпи руски сериали, нема проблеми!?!!???!

    505

    2

    Telluris Malus

    25.05 2024 в 10:28

    "По отношение на Русия българската държава е подготвена" За какво е подготвена? За обслужи рф? Да, така е. Вижда се от самолет.

    2104

    1

    Mateevk

    25.05 2024 в 10:12

    Подготвени ли? И как сме подготвени? Пропутинската пропаганда продължава да се лее отвсякъде. Не знам какво се разбира от намеса в изборите, но промиването на мозъци с руски лъжи е една от най-ефективните й форми. Това не е наказуемо от закона. И спестява безсмислени усилия по купуване на гласове с рубли.
     
    X

    Сърбия - приятел или враг