Водачът на листата на „Коалиция за България” проф. Боян Дуранкев се срещна с граждани в Бургаския свободен университет

OFFNews 21 май 2019 в 20:46 3039 0

Водачът на листата на „Коалиция за България” проф. Боян Дуранкев се срещна с граждани в Бургаския свободен университет, където очерта приоритетите на формацията на предстоящия европейски вот. На срещата присъстваха и кандидатите за евродепутати Антон Коджабашев, Калина Найденова, доц. Георги Кючуков и Георги Илчев.

Пред събралото се множество, в болшинството си студенти, проф. Боян Дуранкев коментира задълбочаването на ключови за България проблеми.

„От година на година забелязвам намаляване на броя на студентите, изтичане на младите хора. Мария Габриел, която сега за кратко пребивава в България, преди да се върне в Европейския парламент, твърди, че са се върнали повече хора в у нас. Напротив, напускат ни. Това не са мигранти, това са бегълци от условията на живот и работа в България. Затова ние се борим за бъдещето на нашите деца и внуци и за бъдещето на младите. За мен е късничко да се боря за моето бъдеще, нито ще стана два пъти професор, нито два пъти академик”.

Проф. Дуранкев акцентира и върху темата за европейски мир и подчерта, че ЕС трябва да формира много по-ясна външна политика в налагане на идеята за мир.

„Ние нямаме обща европейска политика. Представете си оркестър от 27-28 музиканти, като всеки изпълнява това, което му е хрумнало в момента, а диригентът се люшка на пръчката, защото страда от тежък ишиас. Предлагаме не всякакви санкции, тъй като в международното право няма такова понятие, има незаконни репарации, които имат бумерангов ефект върху този, който ги налага. Да вземем примера с Русия. Загубихме какви ли не други приятелски отношения. Въпреки че едва ли някой си представя Европа без музика на Чайковски и романите на Толстой. Ние сме за обща европейска политика за сигурност и мир и дейно участие на ЕС в ООН. Няма нормален европеец, който да желае в България и тук в Бургас да има ядрени оръжия и бомби”, заяви Дуранкев.

Като тежък проблем проф. Дуранкев посочи и ярката социална несправедливост у нас и възможните решения.

„Нормално е една медицинска сестра да взима поне два пъти минималната работна заплата, един лекар - три пъти. Не е нормално да е иначе. Предлагаме да въведем данъчна ваканция за всички, които завършват висше образование. 5 години след завършването да не плащат данъци. Няма да пропадне България. И насърчаване на раждаемостта плюс общински жилища с държавно участие. Европейски фонд Бебе-за първо дете 5 хиляди, за второ -10 хиляди, но при отговорно родителство, а не да родиш бебе и го захвърлиш. Това е цял пакет“.

Богатството на един народ се определя не от броя на милионерите и милиардерите, а с броя на оставащите в България и детските колички, каза водачът на листата на „Коалиция за България”.

„Не очаквайте от мен да се борим за повече търговия. Най-ценното което е, националното ни богаство са нашите деца и внуци. Борим се за тяхното бъдеще. 30 години преход, 30 години неизвестност. На мен ми е трудно да го дефинирам. 12 години вече сме членове на ЕС и всеки от нас е получил 7 145 лева от ЕС, пари, с които можем да направим не магистрали от София до Бургас, а да направим в целия ЕС магистрали. Ние сега направихме най-скъпата магистрала в близкия космос. Няма по-скъпо нещо от българската магистрала. Ние сме рекордьори”, заяви водачът на „Колаиция за България”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови