Внесоха подписка и за оставката на Вежди Рашидов

OFFNews 17 юли 2020 в 12:01 3818 0

Снимка архив

Петиция за оставката на Вежди Рашидов от парламентарната комисията по културата и медиите бе внесена в Народното събрание днес.

Инициатор е проф. дфн Георги Каприев.

"Причината за искането е дългогодишното скандално поведение на г-н Рашидов, а конкретният повод – писмото му във в. „Труд“ отпреди няколко седмици, образец на цинизъм, невежество, бруталност и нецивилизованост", коментира проф. Каприев.

Петицията е инициирана на 9 юли 2020 г. и е подкрепена до следобеда на 16 юли 2020 г. от 1281 граждани.

"Заявилите съгласие с петицията заслужават респект и тяхната позиция несъмнено изисква размисъл", добави проф. Каприев.

Публикуваме текста на писмото към петицията:

До
Госпожа Цвета Караянчева, Председател на 44-тото Народно събрание на Република България
До
Заместник председателите на 44-тото Народно събрание на Република България
До
Председателите на парламентарните групи в 44-тото Народно събрание на Република България
До
Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание на Република България

Уважаема госпожо Караянчева, уважаеми госпожи и господа народни представители,

С настоящето имам честта да предоставя на Вашето внимание Петиция за оставката на г-н Вежди Рашидов от Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание на Република България.
Причината за искането е дългогодишното скандално поведение на г-н Рашидов, а конкретният повод – писмото му във в. „Труд“ отпреди няколко седмици, образец на цинизъм, невежество, бруталност и нецивилизованост.

Петицията е инициирана от мен на 9 юли 2020 г. и е подкрепена до следобеда на 16 юли 2020 г. от 1281 български граждани, представители на всички поколения и етноси, носители на различни политически, естетически и светогледни възгледи. Подписали са академични фигури, писатели, художници, архитекти, театрални, музикални и кино дейци, преводачи, учители, журналисти и т.н. – високо авторитетни творци с изключителен принос към българската култура и съществена значимост за нея. Заявилите съгласие с петицията заслужават респект и тяхната позиция несъмнено изисква размисъл.

Непременно трябва да предизвика размисъл и фактът, че цели 218 души от подкрепилите петицията са решили да не показват името си в интернет. Това са реални личности, засвидетелствани чрез ID номерата до техните подписи, проявили обаче страх да се заявят поименно. Страх от какво в нашето така демократично общество? Да не би от преследване и репресии? И от страна на кого?
Нашият символен жест приканва към един символен акт: Вашето подпомагане на народния представител Вежди Рашидов да освободи от присъствието си Комисията по култура и медии в Българския парламент. Той не е достоен да бъде нито председател на тази комисия, нито неин член, тъй като омърсява самата дума „култура“.
Отказът от такова действие би означавал най-високо държавно утвърждаване на провежданото от него сриване на българската култура чрез опетняване и отстраняване на автори и институции, доказуемо творящи култура от високо качество. Би означавал, г-н Рашидовият непристоен погром над културата, интелекта и творчеството, абсурден във всяко цивилизовано общество, да се обяви за официална държавна политика.

С уважение: 17 юли 2010 г., София

проф. дфн Георги Каприев 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!