ВМЗ "Сопот" пак пред фалит заради решение на Борисов

OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2016 в 12:10 6434 11

Бойко и Дойнов
На 5 февруари Бойко Борисов обеща на кмета на Сопот Деян Дойнов финансова помощ от ВМЗ

Синдикалната секция на КТ „Подкрепа” във ВМЗ "Сопот" обяви, че се стяга за протест пред община Сопот. Причината е в разпоредбата на премиера Бойко Борисов ВМЗ до вторник да преведе спешно на община Сопот дължимите от данъци и такси натрупани задължения в размер на 2,5 милиона лева. С тези пари ще бъдат погасени изцяло задълженията към фирмата, която построи пречиствателната станция на града.

Заради борчовете изпълнителят запорира сметките на местната власт, дълго време тя беше в агония, разпродаваха имуществото й, заплашвана бе от фалит.  Лидерът на „Подкрепа” в завода Димитър Атанасов заяви, че ако сумата бъде дадена на наведнъж, ВМЗ ще фалира. Ще спре работата, няма да има пари за заплати, ще бъде стопирана реформата в оръжейницата, няма как да бъдат пуснати в експлоатация двата нови цеха на площадка „Иганово”. Атанасов уточни, че днес синдикатите и ръководството на ВМЗ ще искат среща с кмета Деян Дойнов и ще настояват да се направи погасителен план, чрез който поетапно да се превеждат парите на общината.
Пред Карлово ТВ, кметът Дойнов заяви: "Моите уважения към ръководството и синдикатите на ВМЗ. Не им прави чест по този начин да съботират работата ми. Аз съм новоизбран кмет и няма да се откажа да се боря, за да може общината да тръгне напред. През последните два месеца положихме неистови усилия да извадим община Сопот от батака, в който я заварихме.

Имам подкрепата на премиера Борисов. Лично той ми каза, че заводът има много договори и работа за години напред. Как тогава ще фалира с тези 2,5 милиона лева, ако ни ги преведат? Не се плаша от протести и стачки. Не може за една година ВМЗ да преведе дълга си от милиони левове на община Карлово, а на Сопот нищо. През последния месец са ни превели 750 хиляди лева, които директно отидоха по сметката на ЧСИ заради дълга към строителя на пречиствателната, уточни Деян Дойнов. Дошло е време всеки са си плати дължимото, категоричен съм и няма да отстъпя", каза кметът.
Ако  не се постигне съгласие за погасителен план, синдикатът на „Подкрепа” ще организира протест.

В края на миналия месец от завода отчетоха, че финансовото му състояние се стабилизира. Дружеството бавно топи огромните си дългове, а до края на 2016 г. се очаква да бъдат назначени още 1000 души.
От ръководството на дружеството обявиха, че са осигурени са поръчки, които гарантират работата на оръжейния завод за поне две години. Само за последните 5 месеца дружеството е подписало договори за близо 300 милиона лева. Увеличени са и възнагражденията на служителите, като в момента средната работна заплата в завода е 750 лв.

Оборотът от продажби на специална продукция се е увеличил със 75% през 2015 г., спрямо предходната година, отчитат от ръководството. Въпреки това, задълженията на дружеството все още са огромни. По последни данни в края на миналата година те са били около 170 милиона лева. Амбициите са през тази година цифрата да бъде стопена значително”.

"В момента приоритет сме дали за погасяване на дълга, който генерира лихви. В преговори сме с държавните институции, към които дължим”, каза директорът на ВМЗ Иван Гецов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2016 в 19:30

Ша назначат хуя ми те тея неща ги дрънкат от 3години тоя заво е фалирал от 11 години и вместо да измислят някви ново производство те лъжат местните балъци че нещо се възражда . И така новата халюцинация ще свърши обяване на нова неплатежоспособност .

08.02 2016 в 14:29

Тия за толкова години не можаха да усвоят некво гражданско производство, едно поне, дейба и кадърните бездарници, дейба. Четеш за Сопот, сещаш се за ... , точно така, познахте.

08.02 2016 в 14:23

F1.Едно време казваха: По добре ужасен край, отколкото ужас без край. Тия в завода не са още разбрали, че Металхим не съществува и Гунчев (бог да го поживи) го няма. Бачкане му е майката, и който може - живее. Другото е социална политика, циганска работа, знаем как свършва.

08.02 2016 в 14:21

Единственота спасение е рубладжийската мафия да вземе отношение и г-н Пеевски (онзи атлетичния) да го купи!

08.02 2016 в 13:55

Mалоумник, сопотския завод е до гуша в кредити. Единствения начин да се върти колелото е с наличните средства.

08.02 2016 в 13:52

Трети тъпак. В Сопот има един завод, в който работи целия град. Като му турят катинара , каво ще стане бе хюмне демократично?

08.02 2016 в 13:50

F1.За оборотните пари си има банки и кредити. Ако пък тези в завода държат два - три милиона извън оборот, значи и те не са много умни.

08.02 2016 в 13:45

Какви "рубладжии" те онождат бе тъпак?

08.02 2016 в 13:41

Ще правят протест в защита на неплащането на данъци.
Мъдро...

08.02 2016 в 13:39

Сметките трябва да се плащат. Това вече и циганите го разбраха.Общината е по важна от завода. Тя няма откъде другаде да вземе. Заводът е затова - да бачка и да си плаща заплатите и данъците. Като не може - катинар!