ВМРО, Воля и НФСБ излизат на протест пред централата на ДПС

OFFNews 09 юни 2021 в 06:58 2256 0

"Българските патриоти - ВМРО, НФСБ и "Воля" излизат на протест пред централата на Движението за права и свободи. Поводът е изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, което според патриотите поставя под съмнение националната идентичност на България.

"Недопустимо е лидерът на една регистрирана и действаща на територията на Република България партия да прави изказвания, които поставят под съмнение и териториалната цялост на страната", пишат оттам.

Карадайъ направи изявлението по време на среща с турския президент Реджеп Ердоган. Мустафа Карадайъ казва: "Турция е нашата родина. Останахме в България след Османската империя. Тази земя е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински."

От ВМРО, НФСБ и "Воля" настояват прокуратурата да се самосезира и допълват, че подобни изказвания са опасни за етническия мир и са пряка намеса във вътрешната политика на страната ни.

Президентът Румен Радев също разкритикува думите на Карадайъ и заяви, че отношенията между София и Анкара са изключително важни:

"Лидерът на Движението за права и свободи следва да преосмисли понятието "родина" и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание, да спазва българската конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови