ВМРО: Вероизповеданията са против забраната на религиозен радикализъм

OFFNews 15 ноември 2018 в 15:12 2275 0

Срещаме една необяснима съпротива от вероизповеданията за това да има текстове, които забраняват проповядването на религиозен радикализъм.

Това каза депутатът от "Обединените патриоти" (ВМРО) Искрен Веселинов, а поводът са промените в Закона за вероизповеданията, които бяха приети на първо четене и се очаква да има сериозни промени между двете четения, след като от Светия синод излязоха с остра позиция срещу тях, а премиерът и лидери на партии в парламента проведоха среща с тях. 

В Народното събрание има внесени два законопроекта - един на ГЕРБ, БСП и ДПС и един на "Обединените патриоти". И двата имат текстове срещу религиозния радикализъм. 

"От вероизповеданията се притесняват, че тези текстове по някакъв начин могат да бъдат насочени към техните традиционни представители", каза днес Веселинов.

Той обясни, че след обсъждане с правни експерти са решили да дадат "друга формулировка на това явление, което до момента обозначаваме като религиозен радикализъм" и то щяло да бъде "радикални идеологии на религиозна основа".

"Разликата е, че по този начин по-отчетливо показваме, че не става дума за религия, а за определени религиозни елементи, на които се гради идеологическа доктрина, насочена към промяна на правовия ред в държавата", обясни депутатът.

От ВМРО казаха още, че представители на партията ще се съберат утре пред съда в Смолян в подкрепа на съда в Смолян по дело за насаждане на етническа омраза и радикален ислям.

"Нашето основателно притеснение, свързано с делото, което ще се гледа утре, е то да не бъде върнато за доразглеждане в прокуратурата и да не стигне повече до съдебна инстанция", обясниха от формацията.

Те призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да следи внимателно процеса и да не допуска каквато и да било странична намеса върху прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!