ВМРО предлага отпадане на наемите и кредитна ваканция на изпадналите в затруднения заради пандемията

OFFNews 12 декември 2020 в 16:17 3879 0

Намаляване на вноските за наем или цялостно освобождаване от заплащането за хората, които са ограничили или преустановили дейността си в имота заради противоепидемичните мерки. Банките и кредитните институции да дадат кредитна ваканция за пострадалите от наложените ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса.

Тези предложения прави ВМРО като промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Измененията вече са в деловодството на парламента.

За да се възползват от мярката, наемателите на държавни и общински терени трябва да докажат чрез съответни документи затрудненото си финансово състояние.

Законопроектът за кредитната ваканция пък да се отнася за останалите без работа, в неплатен отпуск са или са с намалена заплата повече от 1/5 от договорното месечно възнаграждение. От тази мярка ще могат да се възползват и самоосигуряващите се, еднолични търговци или земеделски производители, когато са преустановили или сериозно ограничили дейността си вследствие на пандемичната ситуация, предлагат от партията на Красимир Каракачанов.

Другото условие е длъжниците да нямат непогасени данъчно-осигурителни задължения и преди началото на извънредното положение от 13.03.2020 г. да не са просрочили задължението си за повече от три месеца.

Мярката е приложима и за юридически лица, когато те са намалили оборота си с повече от 1/5 от предходната година; нямат непогасени данъчно-осигурителни задължения; отговарят на условието да нямат забава на задълженията преди началото на извънредното положение за повече от три месеца.

Текстовете предвиждат още от момента на подаване на заявлението за отсрочване да не могат да се начисляват лихви за забавяне и неустойки, задължението да не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът да не може да бъде развален поради неизпълнение. С това се цели да се даде правна защита за длъжниците за срока на отсрочването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!