ВМРО предлага 5 лв. субсидия за партиите

Коалицията не съществува от 6 месеца, коментира Веселинов

OFFNews 07 юни 2019 в 11:40 2327 0

Субсидия за партиите от 5 лв. ми се струва приемлив вариант, заяви депутатът от ВМРО Искрен Веселинов пред журналисти в Народното събрание. 

Според него те категорично трябва да бъдат намалени, но трябва да се гарантира минимумът за съществуването на политическите партии.

"Дали този минимум ще се гарантира чрез държавни субсидии, каквото е моето виждане, или през някакви други механизми, които легално да позволят на партиите легално да декларират средства, трябва да се изясни", допълни той.

Коментарът идва ден, след като премиерът Борисов внесе предложение за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас. Представители от "Атака" подкрепиха предложението на заседание на бюджетната комисия вчера, НФСБ и "Воля" се обявиха в подкрепа, ДПС - против, а БСП отказаха да участват в гласуването, наричайки идеята "кризисен пиар". 

Веселинов припомни идеята на "Патриотичен фронт" от предишния мандат за 5 лв. партийна субсидия. "Така че това ми се струва много приемлив вариант", допълни той.

Относно отношенията в малката коалиция, Веселинов коментира, че ВМРО се опитва да не налива масло в огъня. 

"Нашият апел е колегите, които не получиха много добър резултат – специално за "Атака" говоря, да се научат да губят, да приемат загубата и да търсят вината не в другите, а в себе си. И мисля, че тогава отношенията могат да се нормализират", заяви Веселинов.

Народният представител още коментира, че партиите е възможно да се явят отделно на местните избори, така както решиха и за европейските, или ВМРО да се коалира с НФСБ. 

"Когато имаш партньор, очакваш да има диалог. Не може да бъдеш в състояние на перманентен скандал 2 години. Каракачанов дори сини каски слага, за да демонстрира определени намерения. Лично аз съм участвал в насочването на поне 7 или 8 коалиционни съвета, които се бламират от партньори. Но в един момент търпението свършва, като отсреща не виждаш минимум воля и минимум желание за добронамереност", допълни той.

Веселинов още коментира, че от страна на ВМРО няма да има опити за злепоставяне на партньорите, но това не може да се каже за коалиционните му партньори. 

"Не смятам, че от два месеца в коалицията има парламентарен живот, защото групата не се събира. Нямаме общи позиции, формираме ги буквално в зала на база на присъстващите колеги. Всичко е насипно и коалицията не работи от 6 месеца поне – това е факт. Това състояние е вредно и очевидно не може да продължава безкрайно", завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови