ВМРО поиска от съда да заличи антибългарската партия ДОСТ

OFFNews Последна промяна на 15 март 2018 в 10:45 5013 0

Не само фондацията, която е подкрепяла антибългарската партия ДОСТ, самата ДОСТ трябва да бъде заличена от съда. Това се казва в позиция на ВМРО, разпространена до медиите.

Скандалната фондация „Бату платформ" беше заличена от съда. Фондацията доби печална известност, след като на практика подпомогна гласуването за ДОСТ на парламентарните избори, раздавайки хранителни продукти. Решението на съда не подлежи на обжалване.

Патриотите от ВМРО приветстват заличаването, но истината е, че самата противоконституционна партия ДОСТ подлежи на заличаване. Воеводите напомнят, че партии на етническа и верска основа са забранени от Конституцията.

"Партия ДОСТ в годините се доказа като оръдие на новите османски амбиции на турското ръководство. Тези амбиции проличаха и в последните изказвания на Ердоган. Преди дни той отново направи намек за протегната ръка към населението от Кърджали и региона и към всички, които по душа се чувстват турци", заявяват от ВМРО.

От партията припомнят, че именно Обединените патриоти, дни преди парламентарните избори миналата година на два пъти са блокирали границата с Турция и са успели да спрат изборните туристи.

"Именно ние в миналия парламент извоювахме да бъде ограничен броят на секциите в Турция, за да спрем бруталната намеса на южната ни съседка в българската вътрешна политика", казват още от Каракачановата партия.

ВМРО подаде сигнала до прокуратурата партия ДОСТ да не бъде регистрирана.

Воеводите прилагат и следната хронология на скандала:

През март 2017 г. по сметките на „Бату платформ" са получени 100 000 евро от турската банка Turkkiye Vakiflar Bankasi без данни за субекта на преведената сума. Сдружението е използвало парите, за да закупи хранителни продукти - захар, брашно, ориз, макарони и др., които са разпределени в пакети с индивидуална стойност по 30 лв.

Държавното обвинение твърдеше, че пакетите са раздавани безплатно на български граждани - мюсюлмани, „за да бъдат мотивирани да гласуват за ДОСТ на парламентарните избори". Партията на Лютви Местан не успя да събере нужните гласове, за да влезе в 44-ото Народно събрание.

Получаването на парични средства от анонимен източник в чужда държава и финансирането с тях на предизборна агитация е в нарушение на Изборния кодекс, както и на текста от Конституцията, който забранява на сдруженията да извършват политическа дейност, присъща само на партиите.

Патриотите от ВМРО напомнят, че предстои сериозна дейност по разчистване на чуждите влияния от мюсюлманското изповедание у нас. Това пряко засяга националната сигурност, както и цивилизационната принадлежност на българските граждани към евроатлантическите структури и ценности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови