ВМРО поиска извънредно заседание на НС за квотите за БГ музика

Обещанието към певците от вчера може да бъде прието още в този парламент, смятат от партията на Каракачанов

OFFNews Последна промяна на 07 март 2021 в 15:09 2305 0

ВМРО настоява за извънредно заседание на НС за квотите за БГ музика. За това призова председателят на парламентарната група на патриотите в 45-ото НС Искрен Веселинов в свой пост във фейсбук.

Причината е вчерашната публикация в социалната мрежа на министър-председателя Бойко Борисов, от която става ясно, че той приема идеята на ВМРО, която беше внесена и като промяна в Закона за радиото и телевизията преди повече от година.

"Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли. „За“ гласуваха само двамата представители на ОП – Мария Цветкова и Христиан Митев. Законопроектът ни изобщо не бе допуснат до пленарната зала на парламента (пак от ГЕРБ), а да фабрикува доводи „против“ бе ангажирана дори комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност, пояснява в поста си идеята Веселинов.

Той припомня, че срещу това са били абсолютно всички парламентарни групи, включително и тази на ГЕРБ.

Ето защо ние от ВМРО смятаме, че политическото танго е нещо, което, ако се „заиграва“, то трябва поне да е в полза на хората. Призовавам лидера на ГЕРБ да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна „акция“ и да гарантира приемането на закона още сега, пише Веселинов.

Той допълва и следното:

"Цвета Караянчева (председателката на НС от ГЕРБ) да свика извънредно заседание на парламента и да приемем нашия закон, гарантиращ не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност. И нека, в едно такова заседание да се разгледа и друго предложение на ВМРО – това за разширяване пределите на неизбежната отбрана. Ставаме свидетели на зачестили нападения по селата, а хората не могат да се защитят сами, защото сега законът ги спира. Този законодателен проблем също трябва да се разреши в спешен порядък."

Според Веселинов сега е моментът да покажем единство и висока парламентарна култура.

"Всичко друго е „игра с публиката“, коментира още заместник-председателят на ВМРО.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови