ВМРО към гърците: Македония е наша!

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2018 в 16:47 10113 4

Гърци, не сте съвсем прави за Македония! С този призив ВМРО – Българско национално движение, реагира на днешните протести в Гърция относно името „Македония".

"Не сте съвсем прави гърци, които днес протестирате в Солун. Ние, българите, по естествен път заставаме зад братята си в Македония в спора за името. И искаме решаването на този спор. Но без издевателства. Никой не може съвсем да лишава хората на Македония да ползват името, което ползваха нашите общи деди. Да, потърсете компромис, но не извивайте ръце!", се казва в позицията на воеводите.

Според ВМРО няма защо думата Македония съвсем да бъде изключена от името на младата държава.

"Разбираме аргумента, че Македония не е само на Скопие, но не разбираме защо някой иска самата дума Македония съвсем да не присъства. Дори и в сложно съчетание", посочват от партията, която е част от управляващото мнозинство у нас.

От ВМРО подчертават, че и ние в България също можем да проявяваме претенции към тези имена и места. Но не го правим, защото смятаме, че пътят днес е другарство и великодушие, а не спънки.

"Ние с нашите еднокръвни братя в Македония показваме правилния подход", заявяват още воеводите.

Те подчертават, че македонска нация назад в историята не е имало и че Македония е географско име, днес разделено между три държави, дори четири.

"Да, Скопие не може да има претенции към околните държави. За всичко това е прав Ципрас. Но защо тогава Атина има претенции да монополизира това име? Не умираха ли с това име на уста хиляди хора, които днес вие обичате да наричате „славяногласни елини"? Нямат ли право техните наследници да наричат родното си място с името, с което го наричаха дедите им?", питат от ВМРО.

Според тях днешна Гърция иска окончателно да си присвои името Македония. И това не може да бъде толерирано.

"Сега е моментът да напомним: приятели, гърци, на нашия герб има три лъва – Мизия, Тракия и Македония. Не забравяйте, че когато издевателствате върху Македония, издевателствате и върху нас. А ние не се плашим от това. Защото помним историята си", заявяват от партията, чийто председател е военният министър Красимир Каракачанов.

И добавят:

"А по повод гръцките претенции, с усмивка ще припомним и онзи простичък отговор на Вазов: „Македония е наша!"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

4

Стефан

21.01 2018 в 21:23

Защото ВМРО със сигурност е направила за България повече, отколкото анонимно мучаща в интернета твар, която иска право на самоговорене.

9506

3

Mayya

21.01 2018 в 20:54

Защо ВМРО говори от името на всички българи - "ние, българите". Айде да ни разрешите ние сами да преценим зад чии гърбове да заставаме и дали въобще да го правим.