ВМРО иска да обяви кирилицата за българска азбука със закон

Георги А. Ангелов 03 юни 2020 в 14:05 3750 1

Красимир Богданов

ВМРО иска да обяви кирилицата за българска азбука със закон, с ясното съзнание, че това ще предизвика дипломатически скандали. За целта внасят промяна в Кодекса на труда за промяна на формулировката. 24 май е формулиран, като „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“, а ВМРО искат да се нарича “Празник на българските букви”.

"Вследствие на множество патриотични организации още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи", каза депутатът Искрен Веселинов. Той добави, че това е първа стъпка и преди няколко месеца евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са имали “среща с неколцина от наши академици - Георги Марков и други, които поставиха тази задача доста остро”. “Тук в България е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата е българска азбука", каза Веселинов.

На въпрос на OFFNews не се ли притесняват от дипломатически реакции, най-вече от Русия и Северна Македония Красимир Богданов повтори, че това е само първата стъпка. "Тук всъщност ние не предявяваме претенции, ние казваме българската писменост, просвета и култура. Българският език е унифициран, той не е славянски, не е кирилски. Така че в предложения законопроект не виждам какви претенции може да има някой към него, но от последващите действия оттук нататък вероятно ще имат претенции съседни или не съседни държави. Но историческата истина е такава, тя трябва да възтържествува и е крайно време да спрем да се осланяме на стереотипи, които обслужват политически доктрини, а не исторически обосновани и справедливи истини", заяви още Богданов. Според него с конкретния документ няма да се предизвикат спорове, но вероятно в бъдеще ще се предизвикат.

Мотивите на ВМРО са, че Св. Кирил създава глаголицата, а Св. Климент Охридски – кирилицата, която именува на своя велик първоучител. “Графичната система на азбуката, която се налага в България, е кирилицата. Тя заменя по-трудно възприеманата глаголица. Кирилицата се утвърждава и налага в България по времето на цар Симеон Велики. С право можем да кажем, че ако глаголицата има известен общославянски характер, то кирилицата е чисто българско творение, което посредством вълните на българското културно влияние сред православните християнски народи се налага и като графична система и при тях”, мотивират се от ВМРО. Според тях българската азбука се отличава и по буквен състав и по графично изписване от другите кирилски писмености – руска, сръбска и т.н. “Дори народите, които пишат на кирилица, имат свои собствени национални писмености/азбуки – българска, руска, сръбска, украинска и т.н.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

1

Емил Станоев

03.06 2020 в 15:46

Че то така наречената "кирилица" е всъщност Българска Азбука . Създадена от Българи за Българи тук в Плиска по поръка на Цар Симеон. И това трябва да го знае всеки Българин. Но заради угода на някой външни сили се нарича кирилица . А така наречената Глаголица всъщност е стара Българска азбука , Кирил и Методи само са я стилизирали - така да се каже.
 
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин