Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

ВМРО: Г-н Сакскобургготски, проявете благородство, откажете се

OFFNews Последна промяна на 24 август 2018 в 12:01 3217 1

От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов ВМРО обявиха, че приветстват поредното решение на български съд в полза на българската държава срещу претенциите на Симеон Сакскобургготски.

Последното решение на съда – че дворецът „Врана" е на държавата, а не на династията – потвърждава отдавнашната позиция на ВМРО срещу опитите за споразумение със Сакскобургготски, заявяват воеводите.

В четвъртък състав на Софийския градски съд отсъди, че дворецът „Врана" е собственост на държавата, а не на Сакскобургготски и роднините му. Решението подлежи на обжалване пред апелативна инстанция, но още веднъж потвърждава общата воля на българските съдилища от 2012 г. насам, когато стана ясно, че върховна инстанция отказа реституция на чифлика „Кричим". Въпросното решение тогава трасира пътя на поредица последващи съдебни решения.

Преди година се появиха идеи за споразумение между държавата и Сакскобургготски. Още тогава ВМРО се противопостави на тези идеи. Премиерът Борисов се вслуша в тази позиция на Патриотите от ВМРО и се отказа от подобни постъпки. От онзи момент насам вече във второ дело се потвърждава правотата на тази позиция, категорични са от малката управляваща партия.

От ВМРО заявяват, че уважават историческата роля на монархическата институция в България и че въпреки многото съдбоносни грешки в новата история, царската институция е символ на българската независимост във вековете.

"В същото време обаче ние напомняме, че огромната част от въпросните имоти са част именно от институцията, а не са лични имоти на царете. Това означава, че те принадлежат на държавата България. Това казва сега и българският съд. Освен това, напомняме, че България днес е република и въпросът с имотите не може да се натоварва с някакви исторически сантименти, нито пък Симеон Сакскобургготски следва да се опитва да се представя едва ли не като безспорен цар", посочват от партията.

От ВМРО призовават Симеон Сакскобургготски "да прояви благородството, за което претендира, и да се откаже от по-нататъшни претенции спрямо България".

Какъвто и да е изходът от подобни претенции, те само ще затвърдят ниското доверие на българите към Сакскобургготски и неговото неотдавнашно участие в българската политика, посочват от партията.

Според ВМРО Сакскобургготски още преди десетилетия оставил българите с грешното впечатление, че няма да има никакви претенции към страната си, но сега картината се оказала съвсем различна.

Затова ВМРО още веднъж се обръща към него: господин Сакскобургготски, призоваваме Ви да продължавате да намирате начини да бъдете полезен на България, както неведнъж сте го правили, а не да бъдете полезен само на себе си, завършва позицията на воеводите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови