Властта сменя тихомълком 9 посланици: Румяна Бъчварова си отива от Израел, рокада и в Германия

Александра Маркарян 04 април 2023 в 13:01 5990 0

МВнР

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

МВнР

Смяната на деветима посланици подготвят служебният кабинет и президентът Радев.

Неогласените публично решения с подписа на Гълъб Донев са публикувани в системата за правна информация на Министерския съвет с вчерашна дата, когато не е имало присъствено правителствено заседание. В тях той предлага на президента Румен Радев нови назначения.

Те са за държавите Израел, Германия, Индия, Ливан, Йордания, Швеция, Хърватия, Ирландия и Виетнам.

От Израел си отива Румяна Бъчварова, която преди да стане посланик там бе шеф на кабинета на Бойко Борисов, вицепремиер и вътрешен министър в кабинета на ГЕРБ с премиер Борисов. На нейно място за посланичка в Тел Авив е предложена Славена Гергова.

Гергова работи от 2004 г. в Министерството на външните работи, а преди това е преводач и преподавател по арабски и персийски в столична гимназия. От 2004 г. до 2008 г. е аташе и трети секретар в дирекция „Близък изток и Африка” в МВнР. Отговаря за Израел и близкоизточния мирен процес, Ирак, Либия. От 2008 г. до 2011 г. е съветничка в кабинета на министъра и изпълняващ длъжността директор на дирекция „Близък изток и Африка”, началник на отдел „Обща политика за сигурност и отбрана” в дирекция „ОВППС на ЕС”, представител в Комитета на старшите служители на Съюза за Средиземноморието в МВнР, като директор на дирекция „Обща външна политика и политика на сигурност на ЕС” и европейски кореспондент в МВнР на България и генерален директор по европейските въпроси в МВнР. Била е зам.-ръководител на посолството на България в Тунис от 2008 до 2011 г. В периода 2013-2015 г. е заместник-ръководител на Посолството на България в Ханой, Виетнам. От 2016 до 2020 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Тунис, акредитиран също и за Ислямска република Мавритания и Либия.

Славена Гергова е бакалавър по „Арабистика” и „Персийски език” от Софийския университет „Свети Климент Охридски”, а от 2002 г. е магистър по „Арабска история и социални науки” от същия университет. Владее английски, френски, персийски и арабски език.

Втората държава, където предстои смяна, е Ливанската република, откъдето си отива Боян Белев и се назначава Ясен Томов.

Томов работи в МВнР от 2000 г. Бил е референт за Балтийските държави в МВнР и референт по въпросите на експортния контрол в дирекция „Политика за сигурност“. От септември до август 2009 г. работи в Постоянното представителство на България към ООН, ОССЕ и другите международни организации във Виена. В периода 2012 – 2016 г. завежда политическата служба в посолството на България в Баку и в политическата служба на посолството ни в Тбилиси, а от август 2018 до август 2022 г. е референт за въпросите на разоръжаването и неразпространението, както и за ЦЕРН в Постоянното представителство на България към ООН и другите международни организации в Женева. Понастоящем е началник на отдел „Европа-1“ в дирекция „Двустранно европейско сътрудничество“ в МВнР. Завършва специалност „Международни отношения“ в УНСС, София. Магистър е по европейски науки и по политически науки от института за следдипломна квалификация на Университета в Хамбург.

От Кралство Йордания си отива Димитър Михайлов и предстои да бъде назначен Метин Казак - кадър на ДПС и евродепутат.

От Германия се прибира Елена Шекерлетова и предстои назначаването на Григор Порожанов, бивш посланик на България в Китай.

В Индия Николай Янков ще стане посланик на мястото на Елеонора Димитрова. 

Във Виетнам Павлин Тодоров отива на мястото на Маринела Петкова.

В Ирландия предстои президентски указ да освободи Гергана Караджова и да назначи Ваня Андреева-Малакова. 

От Швеция си отива Иван Павлов и на неговото посланическо място отива Светлана Стойчева-Етрополски.

В Хърватия служебният кабинет предлага на президента освобождаването на Генка Георгиева и назначаването на Ива Крулева. 

Тези рокади не са единствените. По същия тих начин на 31 март служебното правителство взе решения за смяна на посланиците ни в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови