Властта се договаря с остров Гърнси за мръсните пари

OFFNews 26 август 2015 в 07:03 15400 1

Кабинетът ще одобри днес споразумение за обмен на информация по данъчни въпроси с правителството на Гърнси. Решението за уреждане на парични данни с втория по големина остров в Ламанша е по предложение на финансовия министър Владислав Горанов и трябва да бъде ратифицирано от парламента. 

Гърнси се води коронно владение на Великобритания. Островите в Ламанша обаче не са част от Обединеното кралство, а са подчинени директно на британската корона. Сложността на управлението го прави предпочитана зона за изпиране на пари от бандити от цял свят.

Гърнси нашумя у нас през 2012 година, когато се появи информацията, че осъдените и изчезнали дупнишки бандити Ангел Христов и Пламен Галев са изпрали милиони долари през малкия остров. Родни криминалисти заявиха тогава, че братя Галеви не са първите, чиито милиони са минали през Ламанша. 

През октомври 2013 г. правителството на Пламен Орешарски одобри проектоспоразуменията с островите Гърнси и Джърси за обмен на информация по данъчни въпроси. С решението кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише споразуменията при условията на последваща ратификация. 

Островите Гърнси и Джърси са сред най-големите офшорни финансови центрове в Европа, уточниха тогава от МС. 

През юли миналата година правителствата на България и на британския остров Гърнси подписаха споразумение за обмен на информация по данъчни въпроси. Последащата ратификация на споразумението не успя да се състои, заради падането на властта. 

В основата на икономиката на Гърнси стои финансовият сектор - банкови услуги, ивестиционни фондове, застрахователни дружества. Финансовата сфера осигурява заетост на една четвърт от населението и почти половината от приходите на страната. Благодарение на ниските данъци Гърнси се превръща в привлекателен офшорен център с отлична консултативна и финансова инфраструктура. Друг източник на приходи е позиционирането в Гърнси на центрове за съхранение и обработка на данни и предоставянето на хостинг услуги за онлайн казина.

Площ: 78 кв. км
Столица: Сейнт Питър Порт
Население: 65 605 души (по данни от 2013г.)
Официален език: английски, френски
Национална валута: Гърнси паунд (със статут на Британски паунд)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови