Владеенето на български става задължително условие за придобиването на гражданство

Натурализацията ще се отменя в случаи на уронване престижа на страната и институциите й

OFFNews 20 декември 2023 в 17:14 4269 2

МС

Снимка Архив

Владеенето на български език става задължително условие за придобиването на българско гражданство. Кабинетът одобри промени в Закона за българското гражданство, с които се допълват условията, изисквани от кандидата.

Става дума за хора с български произход, както и такива с родител, придобил наше гражданство.

Предлага се и създаването на разпоредба, която да прави невъзможно освобождаване от гражданство на лица, срещу които има образувано наказателно производство. Засегнати от това ще бъдат и хора с непогасени финансови задължения към държавата или към физическо или юридическо лице, установени с влязъл в сила акт.

Съществен момент в законопроекта е създаването на разпоредба, която предвижда възможност за отмяна на натурализацията в случаите на системно и умишлено уронване на престижа на България, институциите й и национални интереси чрез реч на омраза или при извършване на действие от омраза срещу българската държава, нейни граждани и/или български общности в чужбина.

Предлага се също и премахването на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство вече ще се извършва на тържествена церемония в правосъдното министерство или в дипломатическите и консулски представителства на страната в чужбина.

Министерският съвет прие също изменения в Закона за българите в чужбина.

С тях се предвижда необходимостта от координиране на дейностите на държавните органи по отношение на политиките спрямо българите в чужбина. За целта се предлага създаването на Съвет за координация на политики за българите извън страната, който ще има функции на основен действащ механизъм за координация, сътрудничество и консултация при разработването, провеждането, мониторинга и оценката на държавната политика по отношение на българските общности и техните организации извън страната.

Съветът ще издава насоки и ще препоръчва действия за реинтеграция на завръщащите се в България наши сънародници, ще защитава правата и интересите на българите зад граница, ще синхронизира дейностите по програми и проекти, насочени към българските общности и техните организации извън страната и ще координира работата на органите на централната власт при провеждането на политиката, свързана с българите извън страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Rex

20.12 2023 в 22:32

Малий, сега ще се окаже че всичкото македонец знае перфектно "татарски ".

135

1

Far Rider

20.12 2023 в 18:53

Надявам се, че това шега! 90% от журналята по сайтове, телевизии, вестници и други медии не познават добре българския език! Спомнете си прословутата фраза на Диктор от НОВА ТВ: ЕДНИ хора взеха ЕДНИ пари и нещата се случват! При условие, че българският език е богат на изразни средства един водещ журналист изстрелва от екрана на една национална телевизия подобни "шедьоври"! Нали не сте забравили, че говорът е отражение на мисленето?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика