Вицето Симеонов: Ако управлението е джунгла, аз съм звяр

OFFNews 17 ноември 2017 в 14:55 8101 2

Снимка БТА

От края на март кабинетът трябва да направи и да внесе в Народното събрание прогноза за демографското развитие на страната до 2040 година - това решиха депутатите в парламента днес след дискусията и изслушването на вицепремиера Валери Симеонов относно политиката на властта за демографската криза.

БСП обвиниха кабинета на Борисов, че е виновно за демографския проблем, тъй като кабинетът се е превърнал в "джунгла".

Вицепремиерът Валери Симеонов отхвърли обвиненията и отговори, че ако управлението е "джунгла", тогава той е звяр.

Обсъждането на демографската политика на кабинета продължи близо час и половина. Валери Симеонов, чийто ресор е именно проблемите с демографията, заяви от парламентарната трибуна, че това е един от най-тежките проблеми на съвременна България.

"Не мога да приема някои упреци на представители на лявата част в залата, че едва ли не това се дължи на 6-месечното управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това просто не е сериозно. Няма как процеси, които се развиват и формират с десетилетия, да бъдат обусловени в управление от 6 месеца. Аз причислявам това към изказванията с политическа насоченост, на които не трябва да се обръща голямо внимание”, добави още той.

Вицепремиерът обобщи, че тенденцията за намаляване на населението е характерна и за най-развитите държави и даде пример с Русия, където мерките през последните десет години също не са довели до особено значим резултат.

По време на обсъждането лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ използва трибуната, за да поиска за пореден път оставката на националиста Валери Симеонов, а вицето от своя страна отказа до коментира призива.

„Въпросът, който обсъждаме в Народното събрание, е достатъчно отговорен, за да бъде обсъждан по този начин. Всъщност, той трябва да бъде обсъждан, а не да бъде използван политически”, каза още вицепремиерът.

В края на заседанието парламентът възложи на Министерския съвет в срок до 30 ноември 2017 г. да внесе в Народното събрание годишен отчет за 2016 г. за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението в България.

Правителството трябва също да изготви до 31 март 2018 г. прогноза за демографското развитие на България до 2040 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

17.11 2017 в 23:43

Изразът "актуализирана стратегия" сам по себе си може да увеличи демографската криза.

16193

1

SC

17.11 2017 в 19:20

Чувам бесен плъх как църка...
А! Далавери пак се бърка.