Витанов: Движение ''Трети март'' имаше само една цел и я изпълни

OFFNews 03 март 2024 в 11:11 4054 1

Петър Витанов

Снимка Пресофис на Петър Витанов

Движение "Трети март" имаше само една цел и я изпълни. Не сме си поставяли по-амбициозни цели, заяви евродепутатът Петър Витанов от Парламентарната група на социалистите и демократите, един от авторите на инициативата за запазване на националния празник 3-ти март, по БНР.

Движението "Трети март" беше създадено в началото на септември 2023 г. дни след като то беше анонсирано в реч на президента Румен Радев на Шипка, във връзка с отбелязване на годишнина от освободителните боеве през август 1877 година.

"Това движение имаше една-единствена цел, а именно - да запази Трети март като националния празник на България. Този инициативен комитет успя да каптира цялото обществено недоволство, предизвикано от нерационалните предложения за промени в Конституцията, които минаха с лека ръка. Единственото, което не успя да бъде материализирано, беше промяната на националния ни празник. ... Движение "Трети март" сега не се занимава с нищо, защото то изпълни делото, за което беше създадено, обясни Витанов. 

По думите му наименованието "Трети март" е запазено за 10 години от Весела Лечева, която също беше сред основателите на движението с това име, не за да бъде наименование на бъдеща политическа партия, а за да се предотврати "потенциална злоупотреба с наименованието, защото през годините сме се нагледали на редица политически гъби - двойници".

"В инициативния комитет имаше хора от много сфери на обществения живот и е съвсем естествено част от тях да ги видим в търсенето на политическа алтернатива. Така че съвсем естествено е част от тях да участват в обществения и политическия живот на страната", уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

03.03 2024 в 17:37

Демек - сега сте "дремеща клетка". Ще ви активират пак при необходимост.