Вигенин: Тримата служебни министри са нарушили устава на БСП, трябва да имаме реакция

Очаква се на днешния Национален съвет да присъстват "бившите" наказани Калоян Паргов и Кирил Добрев, които съдът възстанови

OFFNews 05 август 2022 в 12:55 1761 1

Кристиан Вигенин

Снимка БСП

Въпрос на преценка е дали и какви действия трябва да се предприемат, коментира Вигенин

Има процедура в устава, която изисква представителите на БСП в правителството да бъдат с одобрението на Националния съвет, заяви заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин по БНР. 

Нашият ръководен орган вече веднъж подходи по този начин, когато Янаки Стоилов като член на Националния съвет беше поканен да участва в служебен кабинет. Тогава той информира ръководството на партията и ние взехме решение, с което подкрепихме неговото участие. Нито президента или съответните вече служебни министри не информираха ръководството за получена покана, обясни Вигенин.

По думите му практиката и уставът не са спазени, но е въпрос на преценка дали и какви действия трябва да се предприемат. "Всичко е въпрос на дискусия. Все пак, когато има такива действия, вероятно трябва да има реакция", допълни социалистът. 

БСП се събира днес на пленум на Позитано 20 от 14 часа. На форума се очаква да присъстват Калоян Паргов и Кирил Добрев, които Върховният касационен съд върна в НС и отмени наказанията им. 

Кристиан Вигенин посочи, че самите министри са се дистанцирали от БСП като не са информирали партията, че имат намерения да участват в служебното правителство. "Това не е правителство с участието на БСП. В случая те не представляват партията и го знаят много добре", категоричен бе той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови