Вигенин: Ще водим разговори за реализиране на правителство с третия мандат

OFFNews 08 юли 2024 в 09:07 900 0

Кристиян Вигенин

Снимка БГНЕС

Кристиян Вигенин от БСП.

Шести избори за две години и половина и пак сме в същото положение, в което ГЕРБ отново не можа или по-скоро не искаше да състави правителство. Втора политическа сила този път е ДПС, дали ще остане втора, поне от гледна точка на групата в парламента, предстои да видим. Но очевидно и там текат процеси, които създават допълнително напрежение и несигурност в политическата система и в парламента. Видяхме вече и разпада на една от политическите формации, коментира в студиото на БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП.

Всичко това показва, че кризата в политическата система в България се задълбочава. Възможно е различни играчи да видят различни възможности за себе си, смята той.

"Дошъл е моментът на това дъно, в което сме стигнали и което е изключително демотивиращо и за гражданите, но и за самите участници в политиката, може би е време да има едно осъзнаване, защото така както всички са се засилили за поредните избори, нека да помислим какво различно ще дадат едни такива избори. Дали не е дошло време вече да се подходи държавнически и да не се повтаря от всеки - да, трябва да има редовно правителство, но и да излязат формациите не само с рецепти как да бъде създадено, а какво да прави едно такова правителство и ако има съгласие по основни приоритети, да видим как това да стане. Очевидно е, че няма да стане с втория мандат, предстои да видим какво ще е решението за третия", поясни Вигенин.

Според него, ситуацията вече е такава, че трябва да се спре с експериментите и да се подходи много сериозно. Той не смята, че ще се случи, но един сериозен опит би бил оценен от българските граждани.

Кристиан Вигенин потвърди, че от БСП са готови да водят разговори за реализирането на третия мандат за съставяне на редовно правителство.

"Смятам, че рецептата, за да има редовно правителство, което да изпълнява своите функции и да решава проблемите на държавата с един работещ парламент. Това е възможно с третия мандат и ние достатъчно отговорно ще подходим към него."

Третият мандат не се разглежда като мандат за някоя от политическите партии, на която президента прецени да го даде, а по-скоро се разглежда като шанс за политическата система да направи крачка напред, добави Вигенин.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)