Вигенин: Ще се фокусираме върху подготовката за спечелване на предстоящите избори

OFFNews 12 октомври 2020 в 12:42 1555 1

В България проблемите наистина са дълбоки. Те бяха най-после видени и от европейските институции, затова ще се фокусираме върху политиката и подготовката за спечелване на предстоящите избори.

БСП е партия, която е основна опозиция, и към която са обърнати по-голяма част от хората, искащи да видят една друга политика, която да ни изкара от блатото, в което ни вкара ГЕРБ, заяви зам.-председателят на НС и зам.-председател на НС на БСП Кристиан Вигенин пред радио Фокус. 

БСП мина през един доста труден период, който приключи с избора на новия НС и избора на ИБ. Първото събрание на Националния съвет мина в абсолютно конструктивна обстановка, която ще доведе до много по-ефективна работа, насочена към конкретни политики и конкретна подготовка както за изборите, така и за управлението на страната. Това беше и смисълът на формирането на съветите в този вид, който на практика дублира съответните министерства, които функционират в момента“, коментира социалистът. 

Вигенин обясни, че по този начин в много по-голяма степен ще се концентрира работата на НС върху това да се следи дейността на изпълнителната власт и на Министерския съвет.
Той добави, че председателите на тези съвети няма да бъдат министри в сянка: „Така работата ни ще бъде по-ефективна, по-целенасочена и ще можем да реагираме в по-голяма степен на грешките, които прави правителството, а те са доста. Такива съвети ние винаги сме имали, но обикновено не са били структурирани по този начин.“ Социалистът обясни, че след избора на ИБ конфронтацията вътре в партията е преодоляна, а председателят Нинова се старае да постигне вътрешните баланси от гледна точка на компетентност и възраст, с идеята бюрото да бъде максимално представително.

В основната идея на Резолюцията стоят оценки, които са широко споделени от всеки обективно мислещ човек в България, извън управляващите партии. Освен елементите за принципите на правовата държава, обаче, има неща, които създадоха известно напрежение. Те бяха използвани от управляващите, за да разфокусират посланията на тази Резолюция. НС прие позиция, в която казахме, че споделяме изцяло оценката на ЕП за значителното влошаване на ситуацията в България по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията, основните права, независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите. Заедно с това имаме и своите несъгласия по отношение първо на призива за ратифициране на Истанбулската конвенция и споменаването на решенията, свързани с ОМО “Илинден“, обясни зам.-председателят на НС. Той обобщи, че има два въпроса, противоречащи на Конституцията, но всичко останало приемат за обективно и са готови за диалог с европейските институции по целия кръг от проблеми.
„Не смятам, че българските граждани може да бъде потърпевши от Резолюцията, защото най-големите проблеми за тях идват от модела на управление, който се наложи в България в последните години. Чрез нея в Брюксел видяха какво се случва в България и вместо да я омаловажават, управляващите да се опитат да започнат работа по някои от тези констатации“, заяви социалистът. 

По думите му тази Резолюция няма директни правни последици, но дава политическа и експертна оценка на това, което се случва в страната. „Дискусията за това как ще бъдат изразходвани европейските средства предстои. Има усещане, че една не малка част от европейските средства се разпределят на близки до властта фирми, институции, бизнеси, които ги използват недостатъчно ефективно. На тази критика специално управляващите трябва да дадат доста ясен отговор. Европейските пари не са за това да бъдат облагодетелствани близки на управляващите, а за да стигнат по най-ефективен начин до българските граждани“, заяви той.

Вигенин заключи, че ЕП ще продължи да следи много внимателно какво се случва в България и след изборите и очаква новото управление да бъде много по-мотивирано и ангажирано с решаването на проблемите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

12.10 2020 в 13:06

Ето пък и тия - рибата още в морето, те вече подгряват тигана. Не можете да спечелите избори ако Тиквата не ги загуби - вие сте си едно котило и сте като слачени съдове с герберастите.