Вигенин предлага да се довърши спешно новата болница в Ямбол, за да приема само Ковид-пациенти

OFFNews 24 ноември 2020 в 11:58 1429 0

Ускорено довършване на новата сграда на болничния комплекс в Ямбол, в който да се лекуват всички болни от Ковид 19 от областите Ямбол и Сливен и от съседни общини от Бургаска и Старозагорска области, предлага зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин в писмо до министър-председателя и здравния министър. 

Според предложението специализираният персонал може да бъде осигурен от държавните и общински болници от двете области. Така ще бъде освободена изцяло здравната инфраструктура в двата региона и лечебните заведения ще могат да се заемат с лечението на всички останали социално значими заболявания. 

Вигенин подчертава, че според специалисти пандемията ще продължи поне до края на следващата година, затова здравната система трябва да бъде адаптирана, не само с краткосрочни мерки. 

След приключване на пандемията от Ковид-19, вече готовата сграда ще може да бъде дооборудвана и предоставена изцяло за преместване на всички отделения на МБАЛ „Св. Пантелеймон“, като дотогава се изчисти и цялостната концепция за пълноценно използване на болничния комплекс. 

Според Кристиан Вигенин по този начин ще бъдат решени бързо и едновременно три проблема – скоростно довършване на новата сграда на МБАЛ „Св. Пантелеймон“, осигуряване на достатъчно легла за хоспитализация на болни от Ковид и изчистване на няколко болници в целия регион от Ковид-отделения за осигуряване на нормалното лечение на други заболявания, без допълнителен стрес за лекари и пациенти. 

„Допълнителна мотивация е, че Вие самият ще можете да отчетете едно изпълнено предизборно обещание преди края на управленския мандат“, обръща се към премиера зам.-председателят на Народното събрание, припомняйки в писмото, че довършването на болничния комплекс не само е било предизборно обещание на ГЕРБ вече 10 години, но и самият Бойко Борисов преди европейските избори през 2019 г. дойде в Ямбол, за да поеме личен ангажимент за довършването на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови