Вигенин: НС ще допринесе за развитието на диалога със Северна Македония

OFFNews 11 януари 2022 в 19:19 1198 0

Народното събрание ще допринесе за развитието на диалога със Северна Македония, заяви пред БНТ зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП

Той допълни, че това ще се случи със съвместните комисии, както и чрез групите за приятелство, които предстои да се сформират както в българския, така и в македонския парламент.

Вигенин коментира и вчерашното заседание на КСНС, след което е била потвърдена и заявката от коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ за промяна в динамиката на двустранните преговори между София и Скопие. Вигенин смята още, че по-доброто решение е било отпадането на първоначално заложения срок от 6 месеца за постигането на съгласие по казуса Северна Македония. По думите му западната ни съседка много бързо може да получи зелена светлина от България ако просто изпълни ангажиментите, поети в Договора за добросъседство от 2017 г.

Зам.-председателят на НС коментира и избора на премиера Кирил Петков да отиде на визита в Скопие. Според него този ход може би ще промени акцента и гледната точка към преговорите. Той бе категоричен, че министър-председателят няма да отиде да търси тайна сделка, както и че няма да отстъпи по никакъв начин от българската комисия.

Вигенин ще замести председателя на НС, заяви той и съобщи, че вече има такава заповед на Никола Минчев.

Той коментира и планираният за утре протест на "Възраждане". Той каза, че правото на протест е демократично право на всеки, но коментира, че не е редно призивите за агресия да идват от лидера на партията Костадин Костадинов. Вигенин коментира още, че очаква утре протестът да протече нормално и да не се стига до излишна ескалация на напрежението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови