Вигенин: Който е решил да отпише БСП, бърка

OFFNews 11 април 2021 в 14:50 2510 0

"Този резултат на БСП е тежка загуба. БСП винаги се бори за победата и обикновено, когато не успее, е втора политическа сила. В подобна ситуация през 2001 г., след 4 години тежка битка със СДС, когато се очакваше, че алтернативата ще бъде подкрепена, дойде Симеон Сакскобурготски, разбърка цялото политическо пространство и БСП тогава беше трета. Не сме правили драми тогава, есента спечелихме президентските избори. Няма да правим драми и сега", заяви пред БНР зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

"Не омаловажаваме тази загуба, но от срещите, които имаме с общинските ръководства вчера и днес нямаме усещането, че партията се чувства смазана. Напротив, хората имат много трезв анализ на това, което се случи и с този мъдър подход в тази сложна ситуация мисля, че ще има едно събиране на партията и далеч по-добри резултати на изборите, които ни предстоят – дали предсрочни парламентарни, или президентските наесен", подчерта Вигенин.

Той описа като "голяма" отговорността да бъде депутат в бъдещия парламент. Според него трябва да бъде направено възможното, за да се състави действащ кабинет, а ако това не е възможно - да се премине бързо към провеждането на избори, които да позволят стабилно управление.

„В Народното събрание има 4 политически формации, които подкрепиха протестите. (...) Могат да се намерят общите неща в програмите и намеренията на тези партии, но ние няма да участваме в правителство. Ако бъде поискана подкрепа от нас, ще я дадем за конкретни политики, но отчитаме и факта, че имаме немалко и политически различия с поне част от тези формации, така че БСП няма как да участва политически в коалиция в такъв кабинет, а и никой не е поискал това от нас”, каза Вигенин.

За Вигенин ключът дали ще има избори, или кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“. Той определи като "леко притеснително" мълчанието на партията на Слави Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!