Вигенин иска наказание за депутата, подкрепил Асад

Елица Мартинова 20 януари 2014 в 12:42 7729 4

Кристиан Вигенин, Снимка: БГНЕС, Архив
Кристиан Вигенин, Снимка: БГНЕС, Архив

„Посещението на депутата Страхил Ангелов в Сирия и едностранната му подкрепа за управляващия режим е безотговорен акт, който противоречи на принципната и балансирана позиция както на България, така и на БСП.Очаквам председателят на НС г-н Миков и председателят на ПГКБ г-н Станишев да предприемат необходимите действия за отстраняването му от поста председател на парламентарната група за приятелство със Сирия - при над 100 000 убити сирийци, милиони бежанци и вътрешно разселени, приятелството със Сирия не е тъждествено с приятелство с Асад!“

Такъв статус публикува във Facebook профила си министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод посещението си на червения депутат Страхил Ангелов в Дамаск.

За визитата на социалиста се разбра, след като посолството на Сирия в София изпрати официално съобщение до медиите.

„Членовете на българската делегация изразиха своята подкрепа за Сирия, осъдиха конспирациите и войната, като изразиха своята солидарност със сирийския народ срещу тероризма, дезинформацията и икономическия натиск. Делегацията отбеляза важната роля на президента Башар Асад в Сирия за запазване на суверенитета, единството, независимостта и защитата на интересите на своя народ и разгрома на тероризма на неговите територии“, се казва в писмото от сирийското посолство.

Заявената подкрепа към режима е в разрез с официалната позиция на България по конфликта в Сирия.
Самият Ангелов обясни, че е в Дамаск на лични разноски. Председателят на парламента Михаил Миков обяви, че не е издавал командировъчна заповед на Ангелов, който оглавява Групата „Приятели на Сирия“ в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews