Вежди Рашидов за жертвите на насилие: Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани (видео)

Бившият председател на НС говори пред колегите си в почивката от заседанието, камерите уловиха разговора

Кристина Минчева 07 август 2023 в 16:52 9460 12

Вежди Рашидов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Вежди Рашидов

"Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна."

Коментарът е на бившия председател на Народното събрание и сегашен депутат в парламентарната група на ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов. Думите му са част от разговор с колегите му от ГЕРБ и заместник-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев по време на поискана почивка от депутатите заради нарастване на напрежението по повод обсъждане промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) на второ четене.

Разговорът се води в пленарната зала по време на почивката, при работещи камери.

От кадрите се вижда как Рашидов се приближава към трибуната, на която седят председателите, а Кирова го моли за "мъдър съвет". В отговор депутатът от ГЕРБ препоръчва законът да бъде представен на второ гласуване по-бързо и дебатите да приключват. Росица Кирова обаче напомня, че това няма как да стане, тъй като депутатите трябва да гласуват и ветото на президента по промените в Закона за съдебната власт. Рашидов обяснява, че има действащ закон, по който може да се санкционира насилието и че домашното насилие с нищо не "се различава от външното".

Зам-председателя от ГЕРБ предлага да продължат разговора отвън, но Вежди Рашидов продължава.

"Какво чешеме езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна", казва бившият министър на културата. Той намеква за случая с американския продуцент Харви Уайнстийн, който беше осъден на повече от две десетилетия затвор за две изнасилвания, а сигналите срещу него поставиха началото на движението #Аз Също (#MeToo), в което се включиха някои от най-популярните холивудски знаменитости. 

Никола Минчев от ПП-ДБ се опитва да прекъсне разговора, докато с Росица Кирова се изправят и напускат трибуната, заедно с Рашидов. Последното, което микрофоните улавят, е възклицанието на Кирова: "Ох".

Рашидов светкавично се извини

След като кадрите бяха публикувани от медии и в социалните мрежи, Вежди Рашидов поднесе извинения.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", пише депутатът в писмо, изпратено до редакцията на OFFNews.

Няколко часа след проведения разговор, Никола Минчев коментира ситуацията, като каза, че не са водени никакви разговори с Рашидов, а направо "са си тръгнали".

"Такива изказвания не са приемливи. Точно това целим с промените в закона, които приемаме днес", добави Минчев.

ГЕРБ поиска от Вежди Рашидов две оставки

Вежди Рашидов да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание. Това призовава ПГ на ГЕРБ-СДС, която заседава днес след края на заседанието на Народното събрание. Освен това ПГ на ГЕРБ-СДС призовава Вежди Рашидов да подаде оставка и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Народните представители от ГЕРБ-СДС се разграничават от изказването на Вежди Рашидов. Подобен език и разсъждения са недопустими за народен представител особено в момент като настоящия. Минути по-късно Рашидов обяви, че дава и двете оставки. "Подавам оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Още веднъж поднасям своите извинения за изказването ми днес”, заявява Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

12

мнение от IP

08.08 2023 в 10:36

Вчера 43-ма депутати от ГЕРБ гласуваха за добавката "интимна връзка между мъж и жена". Ей затова сигурно и викат "народна партия". Интимните връзки са само между мъж и жена, а освен това жените, които се оплакват са к*. Иначе са за "европейските ценности"...

-1974

11

Владè

07.08 2023 в 23:44

Другари, ни хабити иньергия и мьегабайтуви да пишитье. Служьети си идин постйер на Никульета Лузанова в кинь@@а и идин на Славя Трийфунофф в кулътъ и ш'вий яко.
И иднъ снимка на малък тошко а жинити ви на жьений жьивкува.
Тез са все герои и борци против домашното насилие и даже социалното ,а още повече против социалистическото насилие. Арни ора са...беха де..
Веждито този път е прав.
А защо ножарчето от Заарата го пазят? А защо българска щерка юнашка на българска майка юнашка се продава за рум и Кóка Колá и уърки за янки долар.A защо българската щерка юнашка лепи полово предавани инфикции, трае си ,да не я бъхтят и съзнателно го разпространява (резултат безплодие и двамата). Това домашно или извъндомашно насилие е? Мислете. Думата " защо" е велика сила. Не мърсете паметта на беззащитните жертви критикатвайки.
Огледайте се, има жени,които промениха България, да чуеме тях , не Веждито.

2000

10

OneLifeCrew

07.08 2023 в 23:14

Всички, които са били сексуално експлоатирани и унижавани от властимащи нерези (нищо чудно и "мъдрият съветник" да се вписва в категорията), било след 15, 25 или 50 години, имат право на възмездие. Никой насилник не бива да излезе сух от водата.

1236

9

БотоксПутю

07.08 2023 в 22:23

В отговор на Веждиту, Кирова възкликнала с Ох.
Този простак трябва да бъде изхвърлен от Парламента. Дано се намери някой, който да предложи това на гласуване.

89

8

bat.galin

07.08 2023 в 19:57

ще преместят МОЧА у тях - да си пие ракията в сянката му.

1000

7

PaulPierce

07.08 2023 в 19:18

В белите държави вече да е написал оставка, не извинения в стил Тото

22548

6

dolivo

07.08 2023 в 18:01

не се отвличайте по джегерчето, което Рашидов хвърля

Пак да са намерили един ерудит, на който почетната репутация е по дебела и от най-острата атака. А вниманието и енергията отвлечени.

Съсредоточете се на заплатите по държавните ръководства, както Василев иска да осветли

12021

5

bls

07.08 2023 в 17:46

Socerez - кво значи някой да го чака да подаде оставка .. предвид ситуацията и цялото брожение тоя от утре трябва да го няма в пленарна зала и да не е депутат. Иначе това ще значи, че всичко им е само на думи (както и извинението му на тоя). Това не значи, че много хора не мислят като него обаче.

14469

4

случайно прочетох

07.08 2023 в 17:39

Кой му написа извинението? Че не е той, е ясно!

1000

3

bucher

07.08 2023 в 17:35

Ерудит човек, ама и културен ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!