Вежди Рашидов предлага закон за гробищата и погребенията

Николаос Цитиридис Последна промяна на 15 декември 2017 в 14:10 8930 0

Вежди Рашидов и група народни представители са внесли в деловодството на парламента Законопроект за гробищата, гробищните паркове, погребенията, крематориумите и погребално-обредната дейност на територията на Република България.

Новият закон ще регулира смъртта "административно". Ще се определят собствеността на гробищата, правата и задълженията на собственици на гробните места, правата и задълженията на ползвалите на гробни места и други.

Законът вкарва и изисквания към терените на гробищните паркове, както и урежда тяхното управление.

С новия закон се предлага и забрана за създаване на господстващо и монополно положение към всички субекти, които извършват погребална дейност.

В момента гробищните паркове и единственият засега крематориум в страната осъществяват своята дейност чрез наредби на съответните общини.

В законопроекта се формулира и важният въпрос - каква може да бъде собствеността на гробището: публична общинска или публична, пишат в мотивите си вносителите.

След неговото евентуално приемане трябва да се осъвременят наредбите на отделните министерства и местната власт, които съответно ще регламентират по-голямата част от дейностите на гробищата и крематориумите.

За законопроекта вносителите казват, че се позовава на традициите, действащата практика и икономическите интереси на обществото.

Предстои законопроектът да бъде разгледан от комисия и гласуван в пленарната зала. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !