Ветото на президента на Изборния кодекс падна в комисия, но може да мине в залата

OFFNews 07 октомври 2020 в 15:09 2187 0

Снимка Георги А. Ангелов

Ветото, което президентът Румен Радев наложи върху последните промени в Изборния кодекс, прокарани от управляващата коалиция, падна в парламентарната правна комисия. Остана обаче, макар и теоретична, възможност президентското вето да не бъде отхвърлено. За повторното приемане на поправките в комисията гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, БСП и ДПС ги отхвърлиха, а „Воля“ се въздържа, съобщи “Сега”. Ако това съотношение се запази при повторното му приемане в пленарна зала, то може да не мине, тъй като Бойко Борисов и съюзниците му имат 116 депутати срещу 124 в другите парламентарни групи и независими.

Смесената система на гласуване с хартия и с машини дава по-големи възможности, защити идеите на управляващите по време на заседанието в комисията Християн Митев от "Обединени патриоти". Той добави, че държавният глава е бил избран с хартиени бюлетини и е нямал съображения против.

Филип Попов от БСП каза, че в мотивите си държавният глава говори за липса на предвидимост. Според него критиките на президента са абсолютно резонни. Проблемът с огромния брой сгрешени изборни протоколи е можело да се реши през машинния вот според левите.

Смиляна Нитова от червените обяви, че БСП ще застане зад ветото. Гласуването с хартия и машина обезсмисля машинния вот, защото после бюлетините ще се броят ръчно, каза тя.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че партията ще подкрепи ветото на държавния глава.

Шефката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) каза, че много избиратели искали да гласуват с хартиени бюлетини.

Румен Радев върна текстовете за паралелното гласуване в една секция с хартиени бюлетини и с машини, както и тези, касаещи прехвърлянето на отговорността на ЦИК за наемане или закупуване на машините. Според държавния глава промените в Изборния кодекс целят отваряне на достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите, за да бъде гарантирана тяхната победа

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови