Вероятно правителството ще оттегли от Народното събрание рокадите на министри

OFFNews 14 септември 2018 в 08:03 5943 0

Очаква се правителството да оттегли промените в състава си, след като опитът за гласуване на оставките в Народното събрание в четвъртък пропадна. Причините са свързани с правни неуредици и оттеглил се кандидат за министър, с което листата на новите предложения за министри се свиха до един кандидат.

Първата спънка пред рокадите на министри дойде, след като депутатите отложиха гласуването им заради неподписан указ от президента. Румен Радев трябваше да освободи от поста му главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за поста вътрешен министър. В същото време юристи са на мнение, че подписването на указа може да стане, едва след като Маринов бъде избран за министър. 

Тъй като Радев е на посещение в Рига на 13 и 14 септември, вероятно указът ще бъде подписан най-рано на 15 септември. В същото време запознати твърдят, че Радев е готов да подпише указа още днес. Законът за МВР обаче не предвижда срок, в който това да бъде направено.

Обикновено при подобни назначения тече съгласувателна процедура между правителството и президентската администрация, но за конкретния случай такава не е имало. Това е и най-вероятната причина за неподписването на указа.

Втората пречка пред гласуването на рокадите дойде няколко часа по-късно, когато номинираният за транспортен министър Александър Манолев обяви, че се отказва да заеме поста. Причината е публикация в "Капитал", която разкрива подробности около миналото му. Манолев заяви, че това е целенасочена атака срещу него и намекна, че ще търси правата си в съда.

От последващото развитие на събитията около оставката става ясно, че ако президентът беше подписал указа за освобождаване на Маринов вероятно Манолев щеше да бъде избран от парламента за министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови