Велизар Енчев: Борисов и Радев полегнаха пред Макрон

OFFNews Последна промяна на 26 август 2017 в 10:31 9238 2

Полският премиер Беата Шидло определи варненските изявления на френския президент за Полша като арогантни. Това е реакция на държавник с лично и национално достойнство, за разлика от българските васали, раболепно полегнали пред арогантния Макрон.

Това заявява Велизар Енчев, бивш посланик на страната ни в Хърватия (1997-2002). В коментара му за посещението на френския президент Емануел Макрон у нас се казва още: 

Борисов бе длъжен да реагира по-остро на френските нападки срещу поляците, защото Варшава брани и нашите интереси. Ала да не бъдем максималисти. Охраняващ джиповете на СИК не знае що е туй достойнство - то нито се яде, нито се търгува, нито се бие с бухалка... 

Макрон щял да ни подкрепя за членството в Шенген и Еврозоната срещу българска подкрепа за френските реформи на трудовия пазар в Европа. Тази трампа е кон за кокошка, защото:

Членството на България в Шенгенската зона зависи от Холандия, наложила вето на българското и румънското присъединяване към Шенген. Влизането ни в Еврозоната зависи на първо място от Европейската централна банка, която има силни резерви към българските търговски банки, след като КТБ рухна с "помощта" на БНБ.

Всъщност Франция изтъргува нещо, което не е нейно и не зависи от нея, но получи това, което е в нейна полза.
Връх на нахалството бе настояването на Макрон рязко да бъдат намалени парите за сближаване между най-бедните и най-богатите държави. Борисов послушно се съгласи. 

И като капак на всичко, президентът Радев страстно лобираше пред Макрон за приемането на Западните Балкани в ЕС, без да обели и дума за сръбската асимилация на българите в Западните покрайнини. За тази Сърбия воюваше днес Радев, сякаш е сръбски, а не български президент! 

Не случихме на държавници! Но на лакеи - Дал Бог!