Вдигнаха основните заплати в администрацията

OFFNews 03 февруари 2015 в 16:28 7750 5

Снимка sxc.hu/David Lat

Най-ниската основна заплата в администрацията става 360 лева. Досега беше 340 лв.

Постановлението за изменение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация беше обнародвано днес.

То влиза в сила със задна дата от 1 януари 2015 г.

Максималният размер на основна заплата в администрация, за ръководните нива, остава 4000 лева. Толкова е най-високият размер на основната заплата за главен секретар на МС, съгласно Наредбата.

Отделно работещите в администрацията получават и допълнително възнаграждение за нощен и извънреден труд, за работа през официалните празници, за времето на разположение извън офиса, както и за постигнати резултати.

За всеки отработен час или част от час между 22 и 6 ч. сутринта се доплащат по 0.25 лв., за извънреден труд надбавката е 50 до 100% за отработеното време в зависимост дали извънредния труд е бил през работни или почивни дни. За работа на празник се плаща двойна ставка, а за работа извън офиса и извън работното време се доплаща минимум 0.10 лв. на час. Добавката за постигнати резултати се определя на база индивидуална оценка и се плаща четири пъти годишно - през април, юли, октомври и януари (за предходната година). За една година човек може да получи до 80% от годишната си основна заплата.

Заплатите на работещите в Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" може да са до 20% по-високи от максималния размер на основната заплата за съответното ниво и степен на служителите в администрацията.

Повече получават и работещите по програми на ЕС, по швейцарската програма, програмите "Учене през целия живот", "Младежи в действие", "Еразъм +", финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови