Вдигат рязко разрешената скорост (Карта и списък на скоростните пътища)

OFFNews 25 януари 2012 в 14:22 3954 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Разрешената максимална скорост за движение по пътищата се вдига рязко. Промени в Закона по пътищата, които правителството предлага, предвиждат максималната допустима скорост за движение на леките автомобили по магистралите да стане 140 км/ч. Предвижда се по скоростните пътища допустимата скорост да бъде 120 км/ч, съобщиха от правителствената информационна служба.

Един път трябва да отговаря на седем условия, за да се определя като скоростен. Той трябва да има самостоятелни платна за движение във всяка посока, с разделителна ивица между тях, като всяко платно да е с най-малко две ленти за движение. Пресичането с други пътища трябва да е чрез надлез или подлез. Също така основен критерии е вливането и отливането на движението да се осъществява само от пътни възли на различни нива и връзките към прилежащи територии да са чрез локално платно, отделено от директно трасе с разделителна ивица с ширина не по-малко от 2 м. За да се определи като скоростен един път е задължително и наличието на предпазна телена ограда, площадки за принудително спиране, както и площадки за отдих. За автомагистрали и скоростни пътища се премахва възможността за изграждане на рекламни съоръжения. За шосетата от първи, втори и трети клас се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения на разстояние по-малко от 8 м. Разрешава се дейността на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях, но трябва да се намират на повече от 3 км преди и след пътните възли. Въвежда се забрана за спиране на пътното превозно средство за престой освен на обозначените за това места и съответно извършването на маневри върху платната за движение. Водачът няма да може да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната. Последните две правила са валидни, когато движението се осъществява по скоростен път. Плановете на държавата са до 2020 г. да са изградени седем от т.нар. "скоростни пътища". Към момента само една отсечка от седемте пътища е готова - участъкът Перник-Радомир. Той е част от скоростния път "София-Гюешево".

Ето и списъка с планираните скоростни пътища: 1. София-Гюешево (85 км) 2. Видин-Ботевград (185 км) 3. Русе-Маказа (261 км) 4. Варна-Дуранкулак (110 км) 5. Русе-Шумен (105 км) 6. Пловдив-Рудозем (130 км) 7. Рила  (Дупница-Самоков-София) (100 км)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови