Вдигането на възрастта за армията се спъна в КПКОНПИ

OFFNews 23 януари 2020 в 15:28 2794 0

Комисията против корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) отказа да съгласува предложени от военното министерство промени в Закона за отбраната и въоръжените сили заради заложен в тях корупционен риск. Поправките, предложени от екипа на министър Красимир Каракачанов, целяха да прекратят хроничния недостиг на хора за армията.

С измененията се вдига възрастта за влизане във войската и се увеличава с три години възрастта за пенсиониране. А пенсионерите ще могат да останат в армията за още три години, но след разрешение на минисъра. 

Според КПКОНПИ това може да доведе до корупционни практики.

"В мотивите към законопроекта са посочени критерии, при които може да се пристъпи към увеличаване на пределната възраст за отделни военнослужещи в тази хипотеза, но те отсъстват в самата разпоредба. Липсват ясно разписани критерии /професионална квалификация, компетентност и др./, освен общо посоченото изискване „в интерес на службата“, относно начина на определяне и подбор на лицата, по отношение на които се предоставя възможност за удължаване на пределната възраст за военна служба. Така се създават условия за субективизъм при вземане на решения за определянето на военнослужещите, които да се ползват от възможността да продължат да заемат длъжността си, въпреки упражненото право на пенсия", са написали в писмото си от антикорупционната комисия.

По останалите пунктове от проекта хората на бившия главен прокурор Сотир Цацаров нямат възражения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови