Вдигането на пенсиите ще увеличи бюджета на НЗОК

Бюджетът на касата беше приет на първо четене след скандали

Елена Николова, Георги Ангелов Последна промяна на 26 август 2021 в 12:49 2689 0

Снимка Минко Чернев/БТА

Стойчо Кацаров

Със скандали между ГЕРБ, ИТН и ИНГНИ актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса беше приета на първо четене от парламента. Той мина със 145 гласа "за" от общо 185. Само ГЕРБ не подкрепиха предложението, като гласуваха с 1 против и 39 въздържали се.

Законопроектът предвижда допълнителни 134 млн. и 500 хил. лв. в бюджета на НЗОК от здравноосигурителни приходи. По-голямата част от тях идват от здравноосигурителни вноски - 105 млн. лв.

Допълнителните средства в бюджета на НЗОК ще дойдат от увеличението на пенсиите, се разбира от законопроекта. За да се случи това, е необходимо първо да се вдигне минималният праг на пенсиите чрез промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, които да влязат в сила от 1 октомври. Депутатите в момента гледат тези промени. 

В законопроекта е посочено увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 300 на 340 лв.(ръст от 13.3%), увеличение на размера на социалната пенсия за старост от 148,71 до 170 лв. (ръст от 14,3%), увеличение на максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1440 до 1500 лв. (ръст от 4,2%). Също така се предвижда и нарастване от 1,2 до 1,35% на процента за всяка година осигурителен стаж по чл. 70, ал. 1 от КСО.

По този начин, с увеличаването на размера на минималният праг на пенсиите, нараства и размерът на приходите, които ще постъпят в държавната хазна. Тъй като здравните вноски на пенсионерите се плащат от държавата, това означава по-голям разход в държавния бюджет, чиято актуализация се гледа също днес на първо четене.

За какво ще бъдат похарчени допълнителните средства в бюджета:

120 млн. 465 хил. лв. са предвидени за първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение), дентална помощ, медико-диагностична дейност, лекарствени продукти (медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение), медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ и здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ. Също така 14 млн. лв. от тези средства се предвиждат за ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурените лица.

4 млн. и 35 хил. лв. са предвидени за резерв, а останалите 10 млн. лв. за административни дейности.

ГЕРБ не подкрепиха актуализацията, защото и БЛС не подкрепят

Няма да подкрепим внесения законопроект за актуализация на бюджета на НЗОК по една много проста причина – винаги сме се съобразявали с експертните становища и винаги сме чували гласа на хората, които работят в системите, към които са насочени средствата, които ние ще гласуваме, каза бившият здравен министър, депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов. „Защо БЛС отказва да подкрепи така внесения законопроект? Ами много просто - българските лекари бяха излъгани, с българските лекари Министерството на здравеопазването се подигра по най-брутален начин, като за последните няколко месеца те не получаваха парите си по 1000 лв. за първа линия”, каза той. По отношение на заложените средства за усилване темпа на ваксинация, Ангелов каза, че не знае как бихме постигнали това, при положение че министърът на здравеопазването прави противоречиви изказвания в публичното пространство.

ИТН и ГЕРБ в спор кой е по-виновен

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" обвини предишните управляващи от ГЕРБ, че не са се справили с кризата, хората са умирали на стълбите пред болниците, а бившият здравен министър Костадин Ангелов се возил в „джипката“ на Бойко Борисов. Тома Биков от ГЕРБ му отговори, че от ИТН и лично лидерът им Слави Трифонов били от хората, които твърдели, че изобщо няма коронавирус, а Мая Манолова от ИБГНИ горяла маски по площадите, защото маските били, за да мълчат.

„В такива ситуация трябва да сме обединени, а какво направихте вие – ако наистина предишното правителство не се е справило, какво направихте вие с вашите противоречиви изказвания“, обърна се Александър Ненков (ГЕРБ) към ИТН.

Костадин Ангелов припомни, че Балабанов, като репортер в тв 7/8, на пресконференциите след заседанията на Националния оперативен щаб е правел "пропаганда как няма коронавирус, същото по това време правеше и настоящият министър Стойчо Кацаров, той каза, че се умира с коронавирус, а не от коронавирус, не ми се струва логично ние да сме единствената държава, която да е прозряла истината“, обърна се той към Балабанов.

"Грозна е картинката, която наблюдаваме в момента, отговори му от трибуната Станислав Балабанов. - Появата ми тези брифинги беше основателна, тъй като приоритет за вас бяха въпросите на Беновска и Николова от едни други сайтове, които всички познаваме. Въпросите ми бяха въпроси, които си задаваха всички български граждани. Българският народ не получаваше истинската информация за това, което се случва, а чуваше как детските площадки ще бъдат превърнати в морги. Гледахме нелогичните действия на вашия премиер. Трябва да ви е срам, че вашите заповеди бяха премахвани от вашия премиер с лека ръка, когато не му изнасяха. Вие носите отговорността. Ние не се казвали, че вирус няма – ние просто показвахме грешките и българският народ го видя, каза Балабанов.

"Няма факти, че сме горили маски, но има снимки как здравният министър заедно с шефовете на най-големите болници се возят в джипката вместо да лекуват болни, заяви  и Мая Манолова, "Има снимки как стоите смирено и позорно и слушате, показват ви магистрали, които впоследствие се показа, че са строени незаконно. Ако призовавате за обединение, защо не подкрепяте актуализацията на бюджета? Защото призивите са лицемерни. Сметките ви обаче отново няма да излязат верни", каза още Мая Манолова към Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови