'Възраждане' поиска закриване на американските военни бази, напрежение по границата на Украйна нямало (обновена)

Йорданка Веселинова 26 януари 2022 в 15:38 5078 4

Снимка OFFNews

На фона на напрежението на границата между Русия и Украйна и последвалата реакция на НАТО и САЩ "Възраждане" поиска закриване на американските бази в страната.

Става въпрос за четири обекта - учебен полигон Ново село, складови съоръжения в Айтос, военновъздушна база Безмер и военновъздушна база Граф Игнатиево.

Парламентарната група на Костадин Костадинов внесе проект за решение за прекратяването на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. В предложението се предвижда подписаното на 28 април 2006 г. споразумение за базите да бъде прекратено с едногодишно предизвестие по дипломатически път. Освен това Министерски съвет трябва в рамките на месец да изготви доклад за имуществените, трудовите, отбранителните и другите последици от споразумението, за разходите и приходите на страната, както и за общия брой на военните и цивилните лица, които са използвали базите.

Според Костадинов споразумението е сключено в ущърб на българските интереси и за базите не е плащан наем. Той ги определи като "унизителни окупационни бази" и ги сравни с нахлуването на Османската империя и последвалото завладяване на България. 

В типичния си стил той заяви, че "България не е избрала НАТО, България беше анексирана от НАТО".

Той настоя за програма за модернизация и превъоръжаване на българската армия. По думите му това можело да се случи в рамките на една година.

Лидерът на "Възраждане" заяви на брифинг в НС, че напрежение по източната граница на Украйна няма:

"Украйна е просто един повод за нагнетяване на напрежение между Русия и САЩ", смята той.

Костадинов стигна още по-далеч и заяви, че България не е спечелила нищо от това, че е подкрепила Украйна при анексирането на Крим през 2014 г.

Той заяви, че страната трябва да поддържа добри отношения с Русия и Украйна и да не бъде въвличана в конфликта по оста Москва-САЩ. 

"Ескалация в Украйна няма да има. Става въпрос за състезание кой е по-по-верен на американския ни брат... Някой се опитва да създава вътрешнополитическо напрежение и да плаши и без това не доста добре със здравето и психиката български народ, плашен вече две години, че ще умре от коронавирус", твърди той.

По време на парламентарния контрол министърът на отбраната Стефан Янев отхвърли твърденията на "Възраждане" за военните бази и обяви, че това не са американски военни бази, а съвместни съоръжения, в които се провеждат тренировки и учения. Обучавали са се не само сили на НАТО и България, но и на други партньорски държави. 

Янев заяви още, че твърденията на Костадинов, че България не знае какво се случва в тези бази и дори предложи да се проведе изнесено заседание на комисията по отбрана именно в някоя от залите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

5

GB

27.01 2022 в 05:49

Не знам какво точно става в източна Украйна, но! Ако на нашата граница има 130,000-хилядна чужда войска, идват още нови части, авиация, бойна техника, то аз пръв бих искал ние, българите, да се готвим за война...с цел - защита при евентуално обявяване от чуждата огромна и въоръжена държава. Би било малоумно да си седим и да чакаме помощ от където и да било. Още повече, ако вече част от територията ни е била отнета с хибридни+военни действия на същата тази друга страна. Копейкин да млъкне. Патриот, играещ за русия/Путин, вместо за България!

3767

4

Име на профила

26.01 2022 в 16:41

Аз не слушам какви глупости ги плещят тия, но знам друго от първа ръка. Чух се сутринта с приятел в Украйна, на изток се образуват доброволчески отряди, а на пенсионерите вече им раздават купони за храна и продоволствие.

Това само по себе си не значи война на всяка цена, но местните се готвят за такава. Товае не го дават по новините, ама те и преди не даваха за донбас и луганцк; от първа ръка ми разказаха доста по различни неща и от сиенен, и от останкино.

Дани се размине, деба и безполезните политици и от двете страни.

2030

3

мрави

26.01 2022 в 16:19

Република България е член на НАТО! Какво сънува копейкин, нас не ни е интересно.

11300

1

yoghurt

26.01 2022 в 15:42

Дойдохме си на думата - който се е съмнявал че са руски агенти, или че не са финансирани от Путин - да гледа само.
 
X

Да помогнем на украинските деца!