Възраждане поиска турският посланик у нас да бъде изгонен

OFFNews 11 май 2019 в 14:22 4918 0

Турският посланик у нас да бъде изгонен поиска партия Възраждане.

В прессъобщение, изпратено до медиите днес, се казва:

"Турският посланик у нас, направи поредното си скандално изказване. Хасан Улусой призова българското правителство да въведе задължително изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от страна на турски инвеститори.

Въпреки отговора на министър-председателя, че не е работа на посланика на Република Турция какъв език да се говори в България, ние, от Възраждане смятаме, че реакцията на държавата ни, трябва да бъде много по-остра и светкавична.

Възраждане настоява турският посланик още днес да бъде обявен за персона нон грата и да му се даде 24 часов срок за напускането на страната ни. Ако това не се случи, ще считаме българското правителство за съучастник и основен проводник на турската политическа, културна и икономическа инвазия у нас."

От партията искат също правителството да предприеме действия пред турската държава за предоставяне на същите права на българското малцинство в Турция като предоставените на определящите се като турци в България.

"Напомняме, че в Турция живеят 450 000 хиляди етнически българи (448 000 българи-мюсюлмани и 2 000 българи-християни), както и 350 000 хиляди български граждани, преселили се за постоянно Турция, след 1989 година.

Броят на българите и българските граждани в Турция, който е съвкупно 800 000 хиляди, многократно надхвърля броя на определящите се за турци в България, който според последното преброяване на населението през 2011 г., наброява 580 000 души.

Въпреки това далеч по-многобройните българи в Турция, които представляват третото по брой малцинство в Турция след кюрдите и арабите, нямат нито едно от правата на далеч по-малобройните т. нар. „турци“ в България.

От Възраждане настояваме на българите в Турция да бъдат гарантирани в пълен обем, следните права: право на преподаване на български език факултативно в държавните турски училища, новини на български по турските държавни електронни медии, медии на български език (вестници, списания, радиа, интернет медии, телевизии и др.), право на политическо сдружаване и представителство, както в България има турски етнически партии, така настяваме и за българска партия в Турция. Също така, искаме и отделно мюфтийство за българските мюсюлмани, различно от това за турските и което да не е подчинено на Дианета.

Именно в този момент, трябва да използваме и целият наличен ресурс на Европейския съюз за натиск над Турция, в качеството ни на съюзна държава, защото в противен случай, ще се окаже за пореден път, че от членството ни в ЕС, няма абсолютно никакъв смисъл", пишат от партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови