''Възраждане'' поиска хартиените пари да влязат в Конституцията

ГЕРБ-СДС се обявиха против намаляването на прага за кешово плащане, от ПП-ДБ декларират готовност да премислят

Йорданка Веселинова 23 ноември 2023 в 13:19 2068 4

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Цончо Ганев

"Възраждане" обяви, че ще внесе свои предложения за промяна в Конституцията. Те обаче няма да са в обхвата на внесения законопроект - т.е. по отношение на съдебната реформа, избора на регулатори и пр.

Напротив, депутатите на Костадин Костадинов обявиха, че ще поискат в основния закон да бъде гарантирана възможността за плащане в брой.

"В предстоящите гласувания на Конституцията ще искаме фиксиране на възможността да се плаща с хартиена валута, за да имаме спокойствие, че няма да попаднем в дигиталния затвор", каза зам.-председателят на НС Цончо Ганев.

Поредната хрумка идва на фона на внесения от министъра на финансите Асен Василев пакет от данъчни закони, в който фигурира идеята за намаляване на прага за разплащане в брой да се намали от 10 хил. лв. на 5 хил. лв.

Ганев е на мнение, че дигитализацията и дигиталните валути са опасни за обществото, "защото с натискането на едно копче, когато нямате възможност за кешови плащания, всеки един може да бъде занулен, ако не е удобен на дадения управляващ". Той е на мнение, че истинската идея на МФ не е борба със сивата икономика и изсветляване на бизнеса, а облагодетелстване на банките.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС обяви, че групата му няма да подкрепи предложението за намаляването на прага за кешови разплащания. По думите му данъчният пакет на Асен Василев няма да изсветли бизнеса, а единствено ще увеличи административната тежест за гражданите, бизнеса и приходните агенции.

"ГЕРБ е политическата сила, която преди повече от десет години въведе този праг за ограничаване на разплащанията в брой. Смятаме, че той изпълни и продължава да изпълнява своята функция и в тази връзка смятаме да не го подкрепим и ще е такова отношението ни - да не се променя прагът на разплащанията в брой."

На свой ред Мартин Димитров от ПП-ДБ каза, че отново ще бъде обсъден въпросът дали да се намали прагът. По думите му предложението има своята логика във връзка с мерките за ограничаване на сивата икономика. Той припомни, че преди време и ГЕРБ са предлагали същото намаление.

Димитров уточни, че неговото лично мнение е, че ако този праг изобщо се пипа, то това трябва да става плавно, например с намаление от десет на осем хиляди лева. Според него другата опция е изобщо да няма промяна.

Светът върви напред и електронните пари ще стават все повече, но възможността гражданите да извършват плащания в хартия е тяхно право, коментира Димитров по повод идеята на „Възраждане“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

23.11 2023 в 16:06

"Светът върви напред и електронните пари ще стават все повече, но възможността гражданите да извършват плащания в хартия е тяхно право, коментира Димитров по повод идеята на „Възраждане“."

Плащането в брой, може да е архаично за повечето млади хора, но помня една Коледа преди няколко години, когато имаше проблем с банкоматите и не беше хич приятно за много хора.
Таксите на банките също са нещо неприятно...

1000

3

Торлак

23.11 2023 в 14:16

Хартия!
По-добре жълтици.

345

2

Джендо Джедев

23.11 2023 в 14:08

""В предстоящите гласувания на Конституцията ще искаме фиксиране на възможността да се плаща с хартиена валута, за да имаме спокойствие, че няма да попаднем в дигиталния затвор""

Демек, да можете да си криете плащанията от Кремъл. А и да се радват всички привърженици на сивата и черната икономика. Молодцы! :D

-1650

1

ob1

23.11 2023 в 13:49

На мястото на вгъзрожденците нямаше да ме е страх от дигитален затвор, а от класическия такъв :) ЦоМчо ще изключително популярен...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика