''Възраждане'' пак иска референдум за еврото, този път с ИТН

Кристина Минчева 10 юли 2024 в 14:40 1082 4

Пари

Снимка GettyImages

Евро

Година след като парламентът окончателно отхвърли инициативата на "Възраждане" за провеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?", партията на Костадин Костадинов отново предлага свикването на референдум по същата тема. Този път обаче с подкрепата на "Има такъв народ". 

Двете формации са внесли предложението си в деловодството на Народното събрание дне. От партията на Слави Трифонов коментират, че са "за" членство в еврозоната, но "когато България е готова", и подкрепят предложението на "Възраждане" "по морални причини". 

През юли 2023 г. предишният парламент отхвърли проекторешението на "Възраждане" за провеждане на референдум, който да отложи влизането на България в еврозоната с двадесет години. Бяха събрани малко над 604 000 подписа, но впоследствие ГРАО постанови, че само 476 000 подписа са валидни.

Те се оказаха достатъчно, за да не се иска съгласието на Народното събрание, а директно да се върви към допитване. Законът обаче изисква намеса на парламента - приемане на решение за свикване на допитване и евентуална редакция на въпроса, без да се променя смисълът.

Отказът на НС да проведе референдума провокира партията на Костадинов да сезира Конституционния съд, който през февруари тази година обяви за законно решението на парламента да отхвърли референдума и отказа да тълкува самостоятелно дали въпросът нарушава основния закон.

Тъй като сега се включва и ИТН, "Възраждане" може да пропусне стъпката със събирането на подписите, защото законът предвижда, че референдум може да се свика и по искане на не по-малко от една пета от народните представители, тоест поне 48 депутати. Двете формации в момента имат общо 56 души в групите си.

Все пак обаче решението трябва да се вземе от парламента. Според досегашните заявки на останалите политически сили, вероятно и вторият опит на "Възраждане" за провеждане на референдум за еврото ще се окаже неуспешен.

  Кристина Минчева

  Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -2674

  4

  Владè

  10.07 2024 в 15:33

  А защо имат сметки с евро и долари?

  2104

  3

  Mateevk

  10.07 2024 в 15:32

  Депутатите на Копейкин и диванния одушевен лидер да не би да се размножават? 38+16 не прави ли 54, а не 56?

  2550

  2

  alfakentavur

  10.07 2024 в 14:43

  И едните, и другите са национални предатели.

  1273

  1

  Johnny B Goode

  10.07 2024 в 14:43

  А референдум за рублата не искат ли?

   
  X

  Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)