Quantcast

Възможност за нова агенция на ЕС в България

OFFNews Последна промяна на 15 април 2019 в 16:50 3974 1

Очаква се България да се кандидатира за седалище на нова служба на ЕС – Европейски орган по труда (European Labour Authority (ELA)). Решението е взето на оперативно заседание на МС в началото на февруари т.г. Срокът за подаване на предложения е 6 май 2019 г. Гласуването ще се проведе вероятно в началото на юни, на заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Предложението за регламент за създаване на Европейски орган по труда е от 13 март 2018 г. Основна цел на новата агенция ще бъде оказването на съдействие на държавите членки и на Комисията по въпроси, свързани с трансграничната трудова мобилност и координиране на системите за социална сигурност в рамките на ЕС. Част от задачите на новата агенция са свързани с контрол по спазването на правилата при командироване на работници при предоставяне на услуги. Очаква се броят на служителите в новата агенция да надхвърли 140 човека в рамките на следващите 5 години.

Ще ни чуе ли Европа?

При предишния подобен опит, когато имаше предложение България да стане седалище на Европейската агенция по лекарствата, се оказа че кандидатурата ни има редица слабости. Въз основа на научените уроци и опита от председателството, може би има шансове този път да се справим по-добре.

Държавата-членка на ЕС, която бъде избрана за седалище на новата децентрализирана агенция трябва да осигури подходяща сграда в достъпно населеното място с образователни институции за децата на служителите и адекватен достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицински грижи за членовете на семействата на чиновниците.

С предимство при избора ще бъдат новите държави – членки и такива, в които все още няма децентрализирани служби на ЕС. До момента са издигнати кандидатури от Словакия, Латвия и Кипър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

15.04 2019 в 18:57

Имайки предвид "опита" от предна агенция - всички служители казаха, че ще я напуснат, ако се избере България..
Надежда всяка оставете..