Въвеждат мерки срещу чужденците, които регистрират колите си в България

OFFNews Последна промяна на 13 март 2014 в 09:22 8427 1

КАТ

Снимка БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене поправките в Закона за движение по пътищата, чиито вносител е Министерски съвет.

Внася се поправка, която е насочена срещу практиката чужденци да регистрират автомобили в България, за да плащат по-ниски данъци. В тази връзка се въвежда следният текст:

"Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство се извършва задължително преди прехвърляне собствеността му на лице без постоянен адрес в Република България."

Корекциите в текстовете въвеждат нов тип глоби - за водачите на автомобили с алармени системи, които се включват без основателна причина и по този начин нарушават обществения ред. Глоби ще има и за собствениците, които са избрали аларми, наподобяващи звуците на колите със специален режим на движение.

Промените в Закона въвеждат ясен регламент за наказанията в случаите, когато камери са заснели нарушения. В случай, че собственикът на автомобила не е шофирал колата при извършеното нарушение, той трябва да предостави декларация, в която да посочи данните на водача, използвал автомобила му. Ако такава декларация не бъде представена, наказанията се налагат на собственика или на законния представител на юридическото лице - в случаите, когато колата е фирмена. Новите текстове разписват още, че електронните фишове за нарушенията, заснети с камери, се издават в срок до три месеца от извършената нередност.

Поправките на Министерски съвет разширяват спектъра на упойващите вещества, които са забранени при шофиране. Досега ограниченията важаха единствено за елементите, включени в списъците по Единната конвенция за упойващите вещества от 1961 г. С настоящите промените обаче се дава и по-широко определение на забранените медикаменти. За забранено се счита и "всяко друго вещество, невключено в тези списъци, което има стимулиращо или депресивно въздействие върху централната нервна система, предизвиква халюцинации или нарушения на двигателната функция, мисловната дейност, поведението и възприятията на човека".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2014 в 12:13

Етикети за дописката: "регистрация, румънци, табели"
Защо няма етикет "македонци"? Колко МПС с български регистрационни номера се карат в Македония? А-а-аааа, те биле на македонци с БЪЛГАРСКО гражданство. :)))
За румънците - колите им отдавна не се регистрират на физ. лица, а на фирми на румънски граждани регистрирани в България.
Тези промени, можеше и да дадат резултат 2008-9г. Сега са класически пример на "След дъжд - качулка".
 
X