Вътрешният министър: Затвор за шофьори, отказали тест за алкохол и наркотици!

Миграционният натиск е изключително тежък: ръстът на опитите за нелегално пресичане на границата с Турция е с близо 62%, казва вътрешният министър Калин Стоянов

OFFNews 07 юли 2023 в 08:18 1725 0

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Калин Стоянов

Следва да бъде криминализиран отказът от тестване на шофьорите за употреба на алкохол и наркотици. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в интервю за БТА.

"Изискал съм през дирекция „Международно сътрудничество“ да потърсим експертиза и опит от други държави. Има и предложения за законодателни промени, направени от МВР и от различни парламентарни групи, които подкрепяме и считаме, че те ще дадат необходимия резултат. По отношение на Наказателния кодекс считаме, че следва да бъде криминализиран отказът от тестване на водачите за употреба на алкохол и наркотици", каза той.

"Личното ми мнение е, че когато има причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие от водач, който е употребил алкохол или наркотици, това трябва да бъде умишлено престъпление, не считам, че трябва да се третира като престъпление по непредпазливост" - допълни министърът.

Министърът е поставил задача на директорите на областни дирекции да повишат бързите досъдебни производства срещу водачи, шофирали след употреба на алкохол или наркотици. "Успоредно с това правим всичко възможно да надграждаме системите за видеонаблюдение в цялата страна. Задвижили сме и проект, свързан със закупуване на 370 автомобили, както и за технически средства, използвани от служителите на „Пътна полиция“, каза Стоянов.

Той определи като ключов приоритет справянето с корупцията и сподели, че МВР разследва такава по високите етажи на властта. Повечето разследвания са на оперативно ниво.

Сериозен проблем е натискът по границата ни.

За първите шест месеца от годината са регистрирани близо 80 000 души, опитали да минат българо-турската граница нелегално. Увеличението е с почти 62% в сравнение със същия период за 2022 г. Това показва, че миграционният натиск е изключително тежък - каза Стоянов. 

За първите шест месеца на тази година българските гранични власти са задържали 416 души във вътрешността на страната, което е с 35% по-малко от първото шестмесечие на 2022 г. Във вътрешността на страната, за периода от една седмица са задържани 292 души, което е с около 5% по-малко в сравнение с предходните седмици.

Министърът определи ресурса на „Гранична полиция“ като "крайно недостатъчен". "Нашата идея е в следващите месеци значително да уплътним границата с физическа сила и ще постигнем резултат, който ще бъде видим", каза той и допълни, че за успешно охраняване на границата следва да имаме технически средства, чието осигуряване е започнало. "Освен това трябва да сме добре подплатени с високопроходима техника – автомобили, от които имаме изключителна нужда. Правим всичко възможно да бъдат закупени със средствата, отпуснати от ЕК. Предприели сме действия и за ремонт на автомобилите излезли от строя в последните месеци, а те са доста голяма бройка. Необходим е и по-голям числен състав за охрана на границата."

Стоянов обеща да направи всичко възможно да вдигне заплатите на полицаите, включително чрез разговори с финансовия министър и с парламентарните групи преди гласуването на бюджета. "Категорично заявявам, че МВР стои твърдо зад исканията на служителите както по отношение на увеличаване месечното възнаграждение, така и за други социални придобивки, които не са променяни повече от седем-осем години."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика