Вътрешният министър спря поръчката за 112, оплака се от натиск от стария изпълнител

OFFNews 23 август 2017 в 11:55 9336 1

Снимка БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че усеща натиск от фирмата, обслужвала досега тел. 112.

"Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112. Беше намерен дефект в нея и това беше основанието. Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор", посочи министърът след заседанието на Министерския съвет.

По думите му в момента се прави договорка с представител на небългарска фирма - "които са вършили нещата досега, да продължават да ги вършат, без това да е в ущърб на гражданите".

"Фирмата, поддържаща тел. 112, да не се подвежда по това, че идвайки председателството, държавата може да бъде притискана с неприемливи условия. Имам увереността, че ще постигнем оптимална цена за поддръжката, която не е била малка, за тази обществена поръчка. Това е единственият мотив – да спестим средства на данъкоплатците и да направим така, че да намерим златната среда и за тези, които ще извършат дейността или ще продължават да я извършват, и за нас като министерство да не даваме повече пари, отколкото ни е се струва, че е нормално за това", коментира той.

Радев посочи, че от над 600 000 обаждания около 130 са били със сбъркани адреси. 

"Мен не ме притеснява. Имало е и по-драстични случаи. Въпреки че поддръжката известно време е била незаплащана от МВР, те продължават и в момента да поддържат системата. Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до край на тези преговори, ще сключим договор и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и не само заради него", каза вътрешният министър.

Радев каза още, че почти е изпълнена мярката за назначаване на още 1000 полицаи до края на годината. От началото на май са назначени 934 души - в дирекция „Жандармерия“ при ГД „Национална полиция“ са назначени 245 униформени служители, в ГД „Гранична полиция“ – 129 и в СДВР и ОДМВР – 560. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови