Вътрешният министър е готов да остане на поста и след ротацията

OFFNews 11 януари 2024 в 20:01 845 1

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че е готов да продължи да изпълнява задълженията си, ако лидерите на политическите партии и премиерът решат това при ротацията на кабинета. 

"Ротацията - да, тема, която доста се тиражира в последно време. Ако премиерът и вицепремиерът, съгласувано с лидерите на политическите партии, които подкрепят правителството, преценят, че аз следва да остана като министър на вътрешните работи и след ротацията, съм готов", коментира той преди заседанието на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, където беше изслушан. 

Министърът коментира и ситуацията по границата, като я определи за изключително спокойна. "Вече изтеглихме част от силите. От следващия месец те ще бъдат насочени към малките населени места", каза той по време на изслушването. 

От думите му стана ясно, че са отпуснати 57 млн. лв. допълнителни средства от бюджета за техника по границата с Турция. До няколко месеца ще започне и доставката на 360 високопроходими автомобили.

"България не е приела допълнителни условия за бежанци от Афганистан, Сирия, от където и да било. Поемаме ангажимент да работим с Австрия и Румъния за ограничаваме на вторичните движения и прилагане на Дъблинското споразумение. Не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни", каза още Стоянов.

Данните на МВР показват, че малък процент от мигрантите в Европа твърдят, че са минали през България на фона на това, което се случва в Гърция и Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!