Василев: Съвсем нормално е да идват военни самолети у нас. Напрежение с БСП няма

Ружа Райчева 11 март 2022 в 12:58 2149 0

Според вицепремиера и финансов министър Асен Василев е нормално военни самолети да пристигат в България. Освен това, той отрече да има напрежение между "Продължаваме промяната" и БСП. 

"Водят се военни действия буквално по границата на Източна Европа. Виждате, че падат бомби на по-малко от 30 километра от полската граница, виждате какво се случва в Украйна. Нормално е да се подсили защитата в абсолютно всички европейски страни. Досега са дошли испански самолети, сега са дошли и холандски, това е съвсем нормално", заяви той в кулоарите на парламента. 

Василев отказа да уточни колко самолети са пристигнали точно, тъй като това е работа на Министерството на отбраната. 

Напрежението между ПП и БСП

Асен Василев заяви, че няма никакво напрежение в управляващата коалиция и всичко е нормално. От няколко дни депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев говори за скандални схеми на назначения в Министерството на земеделието - оглавено от човек на БСП - Иван Иванов. 

"Г-н Дунчев има лично мнение и има право да го изразява. Не съм запознат със случая, трябва да го разгледам по-детайлно. Всеки наш депутат си има глава на раменете и си избира позициите, ние не даваме инструкции кой как да се държи. В нашата парламентарна група никой няма да бъде ограничаван", каза той. 

Мерки за опазването на българското продоволствие

"Ако българското продоволствие бъде застрашено от износ, ще се възползваме от всички права, които ни дава договора за ЕС, в това число и чл. 36, който да ограничи всичкия износ. Към момента нямаме заплаха, имаме достатъчно зърно на територията на страната", каза финансовият министър. 

По думите му е била приета програма за изкупуване на това зърно, така че да може да се подсигури продоволствието на България. 

Спекула в Change бюрата за украинските бежанци

Асен Василев заяви, че в момента никъде по света няма котировки на украинската валута. 

"Няма и механизъм, по който хартиените пари да бъдат обменяни, било то в левове или други валути. Европейската централна банка работи по програма за изкупуване с ясни параметри, така че да няма спекула. Към момента няма котировки никъде по света, защото последната котировка на Украинската централна банка е от ден преди войната", обясни вицепремиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!