Василев: Не е вярно, че поскъпването на тока е предрешено

Ружа Райчева 28 октомври 2021 в 18:46 5228 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Повишаването на цената на тока за бизнеса и семействата не е предрешено, заяви пред bTV Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Трябва да се направи промяна в закона за публичните дружества, така че да бъдат махнати бордовете на ГЕРБ в енергетиката. Ремонтът на помпите в ПАВЕЦ „Чаира“ се бави, същото се отнася и за водноелектрическата каскада "Арда". Тук говорим за почти 1000 мегавата общо, които са ни най-евтината електроенергия, която в момента не се използва, защото са ни разглобени турбините, обясни Василев.

"Когато 2013 г. станах финансов министър, заварих подобна ситуация. Всички енергийни дружества искаха 40% повишение на цената на тока, защото имаше 800 млн. дефицит. За 71 дни, без да вдигнем цената на електроенергията, се оказа, че можем да запълним тази дупка. Намериха се спестявания в мините, ТЕЦ-овете, външни доставчици. 800 милиона се намериха като резерв в системата, цената за битовите потребители не се вдигна, системата се балансира", каза Асен Василев. 

Според него това е било възможно, защото като министър е сменил ръководството на почти всички бордове в енергийната система.

Той добави, че на сегашния енергиен служебен министър Андрей Живков са му "вързани ръцете от законодателството". Законът в момента гласи, че назначените в борда на енергийни дружества не могат да бъдат освобождавани от министъра в продължение на 3 години от встъпването им в длъжност. 

Асен Василев твърди, че има какво още да се направи, за да се избегне скок в цените на електроенергията в началото на 2022 г.:

"В помпено-акумулаторната водноелектрическа централа „Чаира“ три от четирите помпи не работят, защото ремонтът вместо да се прави от "Мицубиши", които са производители на помпите, се прави от компания, която - да кажем - не най-компетентна в тази дейност. Трябваше ДАНС да влязат в НЕК, за да започнат все пак да съдействат по-активно. Същото се отнася и за водноелектрическата каскада "Арда".

Василев смята, че "Българският енергиен холдинг" е неефективен и трябва да бъде разформирован:

"750 млн. има като дългове "Топлофикация София" и ги е поел БЕХ, тоест всички български граждани. Ако го нямаше БЕХ в момента, още в началото когато "Топлофикация" беше започнала да трупа загуби, щеше да се наложат мерки от управлението ѝ."

Бившият финансов министър каза още, че от "Продължаваме Промяната" са "за" развитието на атомната енергетика в АЕЦ Козлодуй, но против използването на АЕЦ Белене като "политическа дъвка":

"Единствената разлика между Козлодуй и Белене е, че ако проектът се направи в Белене, ще е три пъти по-скъп и ще може да се краде повече."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2627

1

Котаракът в чизми

29.10 2021 в 12:00

Да се не видят и турбините! Що не ги сглоби за пет месеца бе, Ваилев? Вече за стотен път говориш за тях. Спахте ли или к*во?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика