Василев към Теменужка Петкова: Не аз съм ходил в Русия със самолет за рождения си ден

Йорданка Веселинова 02 юни 2022 в 19:11 38424 6

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Асен Василев се скараха по време на изслушването му в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В хода на изслушването Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС на няколко пъти репликираше Василев, без да ѝ е дадена думата. Василев отговори на това и поведение с думите:

"Не аз съм ходил в Русия със самолет, за да си празнувам рождения ден."

Тази му реплика развесели членовете на комисията, но пък провокира Петкова, която се закани, че ще го съди за клевета.

След това тя продължи да говори без да ѝ е дадена думата, а председателят на комисията Любомир Каримански призова: 

"Идете навън и се разберете като мъже."

Правосъдното министерство било автор на българския "Магнитски"

Правосъдното министерство е автор на спорният закон "Магнитски", заяви Василев.

Той добави, че разпространената в медиите версия е една от трите работни документа, по които работи съвместната група, в която участват МВР, Министерство на финансите, Комисията за финансов надзор и БНБ. Той уточни, че групата, подготвила текста известен като български вариант на закона "Магнитски", е сформирана с решение от 2018 или 2019 година и после с решение на МС е обновен състава.

Василев отчете и нуждата от нормативен акт, чрез който в България да се прилагат международно наложените санкции.

"Една година след случая "Магнитски", ние имаме законова празнота по казуса. Няма закон, който да защити нашата икономика от подобни случаи". (Днес се навършва година от обявяването на санкциите, които бяха наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и други свързани с тях лица - б.а.)

"За мен е важно да се изготви закон, който да е съобразен с конституцията и законите и в случай на санкции, да има защита на икономиката и на банковата система. В противен случай сме виждали как страни в ЕС банки фалират", добави вицепремиерът.

Актуализацията на бюджета

Вицепремиерът отчете изпълнението на Бюджет 2022. Той съобщи, че към края на май приходите надвишават 22 млрд. лв., което е увеличение с малко над 2 млрд. лв. за същия период през 2021 г. Това е и увеличение от 11%.

Разходите за същия период нарастват с малко над 1,5 млрд. лв., но приходите остават повече от разходите, т.е. има положително бюджетно салдо.

Василев съобщи, че актуализацията на бюджета ще бъде внесена в НС следващата седмица. Той очаква допълнителни приходи в размер на над 1 млн. лв. от митниците до края на годината, които ще бъдат отразени и в актуализацията.

"С актуализацията ще се обособи допълнителен фонд от 400 млн. лева за общините. С тези пари ще се финансират техни готови проекти за ВиК, улично осветление и ремонт на пътища", добави той

След изслушването му, в отговор на въпрос на OFFNews, той заяви, че процентът от БВП за отбрана няма да се увеличава без наличието на проекти. Искане за повече пари за отбрана, с оглед на международната ситуация, отправи както министърът на отбраната Драгомир Заков, така и групата на "Демократична България". 

"С проценти от БВП не трябва да се работи. Ако има конкретни проекти, които имат нужда от допълнително финансиране, те могат да бъдат представени...ако има конкретни проекти те, разбира се , трябва да бъдат финансирани по целесъобразност..., но просто да се дадат едни пари в торба като процент от БВП и да се каже "разходвайте ги" няма да стане."

Дни преди внасянето на актуализацията обаче, министърът все още не е запознат дали МО е представила проекти, за които ще са нужни повече пари и респективно - преразпределение от други пера чрез актуализацията.

Двойните стандарти на ЕК за еврозоната

Асен Василев коментира и становището на Европейската комисия, че България не е изпълнила критериите, за да влезе в еврозоната. По думите му има две основни критики -  нуждата от голяма промяна в законодателството и увеличаващата се инфлация.

"Инфлацията в енергоизточниците е овладяна, инфлацията в храните - почти. Предстои това да се случи и с вторичната инфлация- повишаването на цените на транспорт, дрехи, обувки и други", заяви той и добави: "България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ."

Именно критериите за влизане в еврозоната предизвикаха народните представители, които заявиха, че ЕК има двойни стандарти. Василев пък добави, че Хърватия изкуствено е занижила дефицита си, което е известно и на Европейската централна банка.

Ще блокира ли ИТН Плана за еврото?

Вицепремиерът заяви, че проекторешението на ИТН, с което от партията на Слави Трифонов опитват да блокират Плана за приемането на еврото в България, няма да забави началото на техническата подготовка на банките. Проекторешението предвижда да забави изпълнението на Плана докато Народното събрание не приеме анализ за ефектите от влизането в еврозоната. Тази идея трябваше да бъде обсъдена днес в комисия, но Любомир Каримански, който е вносител на проекторешението, поиска точката да бъде отложена за следващото заседание, на което да присъстват всички засегнати страни.

Вицепремиерът съобщи причината за отлагането - договореното за следващата седмица съвместно заседание на бюджетна комисия и на комисията по европейските въпроси. Той заяви, че не очаква да има забавяне.

Парите по плана за възстановяване

Ще получим аванс, по-голям с около 1 млрд. лв., от ЕК за проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи той. 

Това е заради започналото изпълнение на заложените проекти, уточни Вицепремиерът. Очакваше се през юни България да изпрати искане до ЕК за първия транш, който ще се окаже по-голям от предвидения.

България няма да подновява договора с "Газпром"

Асен Василев обяви, че правителството няма да подпише нов договор с „Газпром” за доставки на синьо гориво (настоящият изтича в края на декември - б.а.). Той определи руската компания като "доказано ненадежден партньор". 

Според него държавите , чийто газ беше спрян, са или с малки пазари на газ, или договорите им изтичат скоро.

Василев отговори и на твърденията, че в момента отново купуваме руски газ, но на по-висока цена заради посредниците. Той заяви, че газът, който купуваме е азерски и американски, а цената му е по-ниска от тази на руското синьо гориво.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

03.06 2022 в 12:33

:-) Браво , Василев!!!

6000

5

imone

03.06 2022 в 10:15

Много обичат да се хвалят, че са събрали 2 млр повече приходи, нищо че са от ДДС на спекулативно вдигнатите цени на стоки и услуги.

-5531

4

Ран Босилек

03.06 2022 в 07:35

"Идете навън и се разберете като мъже." :))), по скоро по женски.

12073

3

IvanofRumen

02.06 2022 в 21:28

Теменужка ще съди. Каква ирония, най - големите крадци, вместо да са в затвора винаги заплашват със съд.

10298

2

AntiZ

02.06 2022 в 20:10

"Теменужка Петкова: Енергетиката заема водещо място в българо-руските отношения!"Това заявление казва всичко. Гиди селски пръчки, миришещи на Духи! Ще съди за какво? Че и казват истината в очите!

5827

1

pisnamiotmutri

02.06 2022 в 19:23

Тази Теменужка вместо да гние в затвора щяла да го съди. Няма такава държава